Modeschau oblékla stáří a představila mladý design z Liberce

2. červen 2016

Vyzkoušeli jsme speciální oděv, ve kterém mladý nositel na vlastní smysly pocítí, jaké to je být seniorem. Druhá polovina Modeschau patřila autorské módě z liberecké TUL: bakalářskou kolekci inspirovanou ropou představila Marie Szénásiová.

Oblékněte si stáří, lépe ho pak pochopíte


Někdo se obléká tak, aby vypadal mladší, nebo naopak starší, a řada lidí se pokouší šatit vhodně ke svému věku. My jsme měli příležitost vyzkoušet oděv, u kterého jde především o to, na jaký věk se v něm sami cítíte. Celý outfit vypadá na první pohled jako neprůstřelná vesta a chrániče na nějaký bojový sport. Jeho hlavním účelem je ale simulace obtíží, které přichází se stářím. Těžká vesta ukazuje, jak náročný je pohyb s atrofovanými svaly, sada brýlí předvádí různá poškození zraku. Nechybí tlumicí sluchátka na uši, zátěže na nohy a ruce, bondáže, které snižují pohyblivost v kloubech, nebo rukavice, které znehybňují některé prsty a vyvolávají třes rukou.

Speciální sadu, které se česky říká geronto-oblek, nám představil ředitel sdružení Život 90 Jan Lorman. Smyslem fyzické simulace obtíží vysokého věku je lepší porozumění a pochopení mezi generacemi. Oblek, který by naopak starým lidem umožnil cítit se jako mladí, zatím bohužel nikdo nevynalezl.

03641320.jpeg

Kolaps společnosti zachycený v oděvu

Kolapsem společnosti se pro svou bakalářskou práci na liberecké TUL inspirovala Marie Szénásiová. „Po výtvarné stránce pro mě byla důležitá ropa a produkty, které se z ní vyrábí. Sledovala jsem mimo jiné iridescenci ropy, kterou jsem se pokusila převést do textilu. Experimentovala jsem s plastovými pytlíky a natavovala je na textil na transferovém lisu.“ Kolekci s názvem Z bolesti krása můžete vidět vedle dalších bakalářských prací z katedry designu Textilní fakulty TUL v Severočeském muzeu v Liberci. Výstava Bakalaureáty 2016 trvá do 5. června.

Playlist:
Palmistry – Lifted, Chiamu Remix (Mixpak)
Badgyal – Leiris (uns.)
Ms Nina X Lowlight – Oh Honey (uns.)
Mina – Yard (uns.)
Empress of – The Standard, Abra Remix (uns.)
Abra – Come 4 Me (Awful Records)
Tuckz – Headtop (Trapdoor Records)
Keep Shelly in Athens – Flyway (Cascine)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.