Mohlo (a nemělo by) vám uniknout: Flausení po brutalistických stavbách, mediální wrestling a retro sci-fi

27. srpen 2016

V jednom z posledních letních týdnů vám Radio Wave podalo zprávu o stavu brutalistické architektury ve světě a také o nejzadluženější české obci, nabídlo příjemná místa k tzv. flausení a věnovalo se konci i úpadku mediálních projektů.

Brutalismus není jen karlovarský hotel Thermal a budova Transgasu v centru Prahy. Snahy odborníků a fanoušků brutalistických staveb zachránit ty nejlepší z nich pořád naráží na nepochopení. Zatímco v Česku přežívá představa, že odtažitou betonovou architekturu „stavěli komunisté“, ani v takové Británii to aktivisté nemají jednoduché.

Se záchranou ne několika staveb, ale rovnou celé vesnice zápasí v nejzadluženější české obci Prameny. Někdo se vesnici vysmívá a připodobňuje ji ke Kocourkovu, jiný vysvětluje nešťastný příběh jejího zadlužení a komplikované budoucnosti. Skupina architektů, básníků, sochařů a herců proto uspořádala festival Oživme Prameny. Chtějí tak Pramenům vrátit pozitivní energii.

03689995.jpeg

Na místech s pozitivní energií se dobře flausí. Tento pojem zavedl do současné řeči Hugo Toxxx a jeho význam je rozmlžený – v podstatě jde ale o cílené zevlování na oblíbených místech vašeho města, často samozřejmě doprovázené hudbou. Co má flausení společného s psychogeografií a situacionismem? Kde se v Praze nejlíp flausí a jakou muziku k tomu doporučuje naše hudební redakce?

Média dokáží být trnem v patě, je to tak trochu v jejich povaze. Ať už jsou drze vlezlá jako zanikající Gawker.com nebo kritická jako projekt DVTV, umí si nadělat mnoho nepřátel. Co se ale může stát, pokud na vás má pifku miliardář za Silicon Valley a použije proti vám jako zbraň populárního wrestlera? I kritickým médiím navíc může dojít dech a vůle dělat poctivou žurnalistiku, tvrdí Jan Motal v názorové rubrice Prolomit vlny o DVTV.

03692944.jpeg

Na závěr výběru tohoto týdne nabízíme retro sci-fi. Pokud vás zatím míjí seriálový hit Stranger Things, navnaďte se na něj prostřednictvím soundtracku, který i díky výrazným analogovým syntezátorům v seriálu hraje zásadní roli. Star Trek není ve filmovém světě žádným nováčkem a mezi fanoušky se říká, že každý druhý film z tohoto univerza se kosmicky nepovede. Podle recenze Víta Schmarce je ale nový snímek Justina Lina příjemným překvapením.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.