Moje terapie, epizoda 5: Když vypne tělo

4. prosinec 2019

Hlasy, které uslyšíte v páté epizodě, patří Janě a její terapeutce Kateřině, ke které začala chodit před rokem. Loni na podzim se probudila a zjistila, že je tak vyčerpaná, že nedokáže ani vstát z postele. Natož odjet do práce, kde pracuje na manažerské pozici.

Janino tělo přestalo fungovat. Myslela si, že ji skolila viróza, ale když se ani po týdnech její stav nelepšil, navštívila znovu praktického lékaře. „Byla jsem troska. Doktor mi řekl, že se obává, že můj stav není fyziologický. Bude souviset s psychikou.“ Pro Janu bylo ale nepředstavitelné svěřit se do péče psychiatra. „Nicméně v té době mi bylo tak zle, že jsem souhlasila úplně se vším. Tak jsem navštívila psychiatričku a ta mi po vstupním vyšetření řekla, že jsem zdravá, že mám ‚jenom‘ poruchu. Od té doby jsem s tím začala pracovat úplně jinak,“ dodává Jana. Tady začíná příběh její terapie, která se kromě jiného zaměřila na panické ataky, které se před celkovým kolapsem začaly objevovat.

Čtěte také

„Mít záchvat paniky je extrémně nepříjemná věc,“ vysvětluje její terapeutka Kateřina. Únava, která s tím přichází, se objevuje proto, že ta reakce je vlastně fyziologická. Člověk se v úzkosti nabudí tak, že aktivuje všechny svoje síly, ale přichází to ve chvílích, které nepřísluší situaci. To je naprosto vyčerpávající.“ V této epizodě uslyšíte, jak souvisí psychika s fyziologickým stavem.

Tento díl podcastu Moje terapie natočila dokumentaristka Klára Tasovská.

Kdy a jak naslouchat svému tělu? Jak se Jana s Kateřinou během terapií prakticky připravují na zvládnutí běžných situací, které Janě způsobují úzkost a mohou vyvolávat panické ataky? Poslechněte si celou epizodu.

autoři: Klára Tasovská , Táňa Zabloudilová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.