Monika Načeva i v High Five udržuje svou ledničku plnou

13. listopad 2015

Udržuj svou ledničku plnou, tak zní název písně z alba Možnosti tu sou…, kterým se zpěvačka Monika Načeva v první polovině 90. let pasovala do role jednoho z nejvýraznějších hlasů domácí nezávislé scény. A v této pozici se udržela až do současnosti.

Za ta léta vydala alba experimentální, ambientní nebo nasáklá trip hopem, to vůbec první pro ni ale bylo nejzásadnější. Nikdy předtím totiž nepomyslela na kariéru zpěvačky, jmenuje ho proto i v dalším díle rubriky High Five. Jaké jsou další zásadní desky pro Načevu?

Načeva – Možnosti tu sou…
Myslím, že mě v životě úplně nejvíc ovlivnila deska Možnosti tu sou…, protože byla má první. Předtím jsem nikdy v životě nepomyslela na to, že bych zpívala, chtěla jsem hrát divadlo. Musím ji jmenovat, ani to nebylo z mé hlavy udělat desku, ale nějak to takhle vyšlo. A odstartovalo to mou kariéru. Mám pocit, že píseň Udržuj svou ledničku plnou je u nás pořád tak nějak živá.

Patti Smith – Horses
Samozřejmě to byla pak Patti Smith a deska Horses. Pro mě ta nahrávka znamenala strašně moc. Potom jsem i Patti Smith potkala, mohla ji obejmout a říct jí to.

03511900.jpeg

Coil
Elektronické uskupení Coil, to byla taková hardcore elektronika z Anglie. Když jsem to slyšela, zamilovala jsem si elektronickou muziku. Hned jsem si říkala, že musím něco takového udělat, proto jsem natočila album Mimoid. Coil mě provázeli dlouho. Konkrétní album nevím, měla jsem ráda všechno. Spoustu jejich hudby mi ukázal váš redaktor Pavel z Radia Wave, ten mi nahrál desky Coil. Díky němu jsem od nich slyšela každé album, byl to sběratel. V tomto jsme docela souzněli.

Psí vojáci
Začtvrté musím zmínit Filipa Topola a Psí vojáky. Jedná se o hodně nadčasovou hudbu se silnou výpovědí. Při poslechu jsem si uvědomila, jak je důležité, když člověk v muzice používá slova – aby byla silná, opravdová a prožitá tím, kdo je říká.

Čtěte také

Beastie Boys – Licensed to Ill
Jako poslední bych zmínila Beastie Boys, ti mi tenkrát otevřeli cestu k hip hopu a scratchingu. Měla jsem je hrozně ráda, Beastie Boys jsou nejlepší. Bylo to takové elpíčko s letadlem na obalu. Úplně skvělý cover.

autor: Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.