„Musela jsem se vzdát všech svých vzpomínek a tužeb.“ Marie Iljašenko o dětství a dospívání ve fundamentalistickém společenství

24. květen 2021

Básnířka Marie Iljašenko se rozhodla promluvit o svém dětství a dospívání ve společenství Modrý kříž, které charakterizují fundamentalistické důrazy, charismatická forma evangelikálního křesťanství a představa neustálého duchovního boje. Marie Iljašenko se do tohoto společenství dostala jako dítě a strávila v něm přes deset let. 

Popisuje přitom mimo jiné proces, kdy se člověk musí odříznout od svého předchozího života a celý ho popřít. Vzdát se vzpomínek a tužeb pro ni přitom bylo krajně bolestné.

Život v přísném a velmi hierarchickém společenství znamenal být neustále pod dohledem: součástí sdílené víry bylo i přesvědčení, že se člověka snaží zmocnit Satan a démoni a jenom tzv. služebníci, nejvýše postavení členové společenství, mohou takovou situaci uspokojivě vyřešit. Jako hříšná a nepřijatelná byla vnímána i dětská touha stát se horolezkyní.

Na otázku, zda mohou členové Modrého kříže číst například Dostojevského, odpovídali, že ho číst nepotřebují: umění klade otázky, na které už přece mají všechny odpovědi.

Pusťte si celý příběh Marie Iljašenko a dozvíte se víc nejen o konkrétních okolnostech jejího odchodu z tísnivého společenství, ale uslyšíte i básně, ve kterých se celá její zkušenost odráží.

autoři: Jan Škrob , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.