Muž v karanténě přeplaval hranice a pandy se věnují erotice. Jsou tu libové zprávy uplynulého týdne

10. duben 2020

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky vybírají ty nejnadýchanější věnečky ze zpravodajského tácu.

Moderátorky i během nouzového stavu zaujala celá škála kuriozit jak ze světa, tak z české kotliny. Ivanu upoutala zejména zpráva o tom, že v hongkongské zoo se po 10 letech spářily během uzavírky vzácné pandy, zřejmě potřebovaly soukromí k zabřeznutí. Ivana se do jejich situace vžila, protože by to v jejich kůži měla podobně. Takže i pandemie má svou pozitivní stránku, shodly se obě stárnoucí ženy.

Zuzaně se do mozku vpálila informace o tom, že nejvýše žijícím savcem světa není kamzík, ale křeček. Vědci ho objevili ve výšce přes 6000 metrů v jihoamerických Andách. Nyní se vědci budou věnovat otázce, čím se křeček v tak nehostinné nadmořské výšce živí. Ivana vyjádřila závist vůči vědcům, kteří se mohou odborně věnovat takovým fascinujícím jevům na rozdíl od ní.

Tentokrát bohužel chyběla klasická zpráva z Brna, protože tam se v době nouzového stavu opravdu jen šije a pije. Naštěstí však přišla šokující zpráva z Jindřichohradecka. Rakouští policisté totiž zadrželi v Gmündu muže z České republiky, který nedovoleně překročil státní hranici směrem do Rakouska. Muže předali českým kolegům. Ti zjistili, že výtečník státní hranici neoprávněně překročil mimo hraniční přechod tím, že přeplaval řeku. Excentrický muž na vysvětlenou uvedl, že si „potřeboval něco zařídit“. To je argument jak řemen, shodly se moderátorky.

Je mezi souložícími pandami, zlobivým plavcem a křečkem žijícím ve velké nadmořské výšce nějaká tajemná souvislost? Asi ne, ale to nevadí. Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.