Muži, kteří nenávidí pivo. Proč se vám v hospodě vysmějí, když si dáte koktejl?

2. březen 2016

Správný chlap pije pivo, a když ne, tak je gay nebo alespoň zženštilý. Zkuste si dát v libovolné české nádražce v partě pivařů cider nebo rybízový džus a zažijete lavinu posměšků. Některé nápoje si spojujeme s muži a jiné se ženami, ale proč, jaké to může mít důsledky?

„S muži nebo ženami jsou spojeny všechny věci kolem nás. Nejen jídlo a pití. Silnější věci jako kariéry, životní cesty nebo jim přisuzujeme i drobnější věci, vzhled, mluvu. Jednou z těchto složek je i jídlo a pití. Je to spojené s naším očekáváním a představami o určitém pohlaví. Uvažuje se o tom, že to je arbitrární, náhodné. Jsou kultury, kde to funguje jinak,“ říká Nina Fárová, odbornice z Národního kontaktního centra – gender a věda při Sociologickém ústavu Akademie věd.

Čtěte také

Jenže zdánlivá banalita může mít negativní dopady: „Žena se třeba chce vyrovnat mužům, pije stejně, a projeví se to na ní hůř. Jejich tělesná konstituce je jiná, většinou jsou ženy menší, alkohol zpracovávají hůř a pomaleji. Navíc u mužů je větší společenská tolerance. Na opilou ženu, která se o sebe nedokáže postarat, je nahlíženo jinak. S tím jste se asi setkali. Že by byl pohled na opilou ženu horší než na opilého muže, to já se nedomnívám,“ vysvětluje Nina.

„Sociální tlak je zase většinou namířený na muže, když si nechtějí dát třeba panáka. Jako by byli muži abstinenti úkaz, který je třeba narušit. V mužských partách je explicitní tlak silný, ale je tam ještě nevyřčený neformální tlak, který se týká volby drinku. Když si muž chce dát víno, lambrusco nebo, nedej bože, cosmopolitan, často k tomu ani nedojde. Radši si to neobjedná. Ale s takovými volbami se setkáváme denně i v jiných oblastech. A pak nás to v životě ovlivňuje mnohem víc,“ poukazuje na hlubší rozměr problému Nina Fárová.

Poslechněte si celý rozhovor nejenom o předsudcích v hospodách.

A poslechněte si taky naši anketu, kde jsme se ptali, jestli je divné, když muž pije něco jiného než pivo, a jaké jsou tedy „mužské“ a „ženské“ drinky. „Když si dá kámoš takovouhle sladkou blbost místo piva, tak se mu samozřejmě budu smát,“ říká jeden z kluků v anketě. Další dotazovaná má zajímavý postřeh: „Barmani někdy koukají divně, ale spíš si lidi hledí svého, než aby řešili, co kdo pije.“ Další dotazovaný je nad věcí: „Já neposuzuju lidi podle toho, co pijou, ale je pravda, že když všichni pijou víno, je divné si dát pivo a naopak.“

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.