Mystické Čelisti: Tlapková patrola, Bruce Lee v novém Tarantinovi a mistr Osho

16. srpen 2019

Vítek s Alešem a Tondou se tentokrát zahalí do oblaku mystiky, zasní se u seriálu Wild Wild Country, vyhlásí ve studiu Radia Wave nový stát Rajneeshpuram a vysvětlí, jak se prosouložit k osvícení. Mrknou se také na nového Tarantina nebo seriál Tlapková patrola.

Vítek, Aleš a Tonda si v tomto díle Čelistí povídali o novém snímku Quentina Tarantina Tenkrát v Hollywoodu. „Z filmu jsem neodcházel úplně v extázi, ale pár dní poté se to ve mně rozleželo a zpětně jsem z toho, co jsem viděl, dost nadšený a dost tím žiji. To se mi už dlouho nestalo,“ říká Vítek. „Má to velmi epizodickou strukturu a je to takové toulání se po Tarantinově vysněném Hollywoodu 60. let. Po pár dnech jsem si také říkal, že to není čistě jen nostalgický kousek. Způsob, jakým si hraje s realitou a fikcí Hollywoodu 60. let, je důmyslný a velmi chytrý,“ myslí si Tonda.

„Jde o velice plastický vhled do toho, jakým způsobem se mění americká kinematografie konce 60. let. Přechází se od žánrů, jako je western nebo válečné akční filmy, ke snímkům autorů, jakými byli například Roman Polanski a další,“ vypráví Vítek. Ve filmu se objevují také postavy reprezentující reálné osobnosti, například Bruce Lee. Jeho dcera Shannon Lee po zhlédnutí filmu Tarantina kritizovala za to, že ve snímku zmlátí jejího otce Leonardo DiCaprio. „Mně se na tom líbí Tarantinova svéhlavost – vytváří si vlastní, nové prostředí. Tohle je Hollywood, který nikdy nebyl. Strašně toužíte, abyste byli jeho součástí. Prostředí je hlavním hrdinou. Je to v něčem neuvěřitelně magnetizující,“ tvrdí Vítek.

Brad Pitt jako Cliff Booth a Mike Moh jako Bruce Lee ve filmu Tenkrát v Hollywoodu

Seriál Wild Wild Country nadchnul především Aleše. Dostal se k němu trochu později, zato na něj teď ale kouká stále dokola. „Není se čemu divit. Je to ukázka toho, co Netflix umí nejlépe: vzít reálnou událost a udělat z ní dokusérii,“ vysvětluje Vítek. Seriál Wild Wild Country je příběhem guru a duchovního učitele Osha, který se v roce 1981 přesídlil do Oregonu se svou sektou. „Někteří herci v seriálu byli skutečnými členy sekty. Někteří se z toho ještě nevyléčili. Je tam například člověk, který se pak stal starostou města Rajneeshpuram. Jsou to lidé, kteří dobrovolně žijí v bludu a svou inteligencí si jej ještě více ospravedlňují,“ říkají Aleš s Tondou.

„Já bych Rajneeshpuram zavedl tady na Wavu, je to příjemná parta,“ dodává Tonda. „Je to obrovský zápas o svobodu. V kultu jsou lidé, kteří mají velké schopnosti, vzdělání i politické ambice, ale jsou manipulativní. Zároveň jsou nejkrásnějším letním táborem, jaký si dokážete představit. Proti nim stojí konzervativní a bigotní ustrašenci,“ sní Aleš o svobodě v náboženské sektě.

Od sekty, která vyzývá k prosouložení k osvícení, se kluci přesunuli také k sektě Davidiánů a loňskému seriálu Waco. V Čelistech se poté podívali na seriál Tlapková patrola a horor Noční můry z temnot. Poslechněte si nový díl!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.