Na dálkových trasách má navrch moje žena, říká Matúš Lašan po 6300 km horami Evropy

15. květen 2023

Matúš Lašan a jeho žena Ania šli od dubna do listopadu loňského roku z Bulharska do Španělska přes hory Balkánu, Alpy i Pyreneje. „Nebylo to zadarmo,“ říká Matúš. A už teď dlouhou trasu postrádá.

Slovensko-polská dvojice Matúš Lašan a jeho žena Ania má za sebou už víc než 16 000 nachozených kilometrů. Například náročný trekking kolem dokola po Islandu je prý naučil, že je potřeba věřit v to, že všechno dobře dopadne. „To byla nejdůležitější lekce, kterou nám Island dal.“ Oba také přešli jihoamerický Great Patagonian Trail ze Santiaga de Chile až do Ohňové země. 

„Ania z nás dvou má ty šílenější nápady. Hodně lidí si myslí, že ženu na trailu za sebou nějak tahám, ale není to pravda,“ komentuje Matúš partnerskou dynamiku. „Já jsem sice schopný vyjít jeden kopec rychleji, síla je tedy asi na mojí straně, ale čím je den delší a trasa delší, tím spíš má navrch Ania. O tom není sporu. A celkově mám pocit, že psychická odolnost na dlouhých trecích je lepší u žen.“

Nejtěžší byl podle Matúše Lašana závěr celého putování. Pyreneje byly náročné, nahromadila se únava a zima už se rychle blížila. „Už jsme neměli mnoho času, tělo tím pádem dostávalo zabrat. Měl jsem fyzickou a následně i psychickou krizi. Těžko jsem se přemlouval do vyšší rychlosti. Už jsem měl pocit, že den vůbec neutíká.“

Už teď mu ale dělá problém si vzpomenout na to, co by mu na 222 dní dlouhé cestě chybělo. Naopak postrádá cestu samotnou. Na letošek plánuje okruh slovenskými horami, který se nebude překrývat se známou cestou SNP, kterou už má za sebou.

Jaký jídelníček si dvojice na náročném přechodu hor Evropy připravovala? Jaký byl Balkán ve srovnání s jinými regiony? Jaké vybavení a morál je potřeba? Poslechněte si kompletní záznam nové Casablanky, cestovatelského magazínu Radia Wave.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.