Na Ježíše někdo nabodl kozí hlavu a saunování je kulturní památka. To jsou top zprávy minulého týdne

25. prosinec 2020

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky vybírají ty nejčerstvější hrášky ze zpravodajského pole. Jako obvykle se zaměřily na těžko pochopitelné zprávy jak ze světa, tak z regionů.

Ivanu jako milovnici spa rituálů zaujala zpráva o tom, že finská kultura saunování byla zapsána do seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Jde o první finskou položku na tomto seznamu.

Téměř 90 procent Finů v sauně posedí alespoň jednou týdně a v celé zemi s 5,5 milionu obyvatel je nyní přibližně 3,2 milionu saun, což je podle propočtů špatné matematičky Zuzany téměř sauna na osobu. Na seznam letos přibyla i tradiční ruční výroba krkonošských vánočních ozdob z foukaných skleněných perel, které dostane Ivana dle Zuzany k příštím Vánocům.

Ivanu ještě coby konzervativní osobu šokovala informace o tom, že na sochu Ježíše v Brně někdo nabodl kozí hlavu a pár dnů poté ho pro změnu omotal vnitřnostmi. Pachatel je zatím neznámý, což ovšem irituje moderátorky, protože mají rády šťastné konce.

Je mezi kozím výtržníkem a saunováním jako kulturním klenotem nějaká tajemná souvislost? Vůbec ne, ale komu to vadí? Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.