Na setkání s čertem potřebujete bezpečný prostor. Pokud dítě o setkání stojí, říká psychoterapeut

29. listopad 2023

„Děti jsou mnohem bezbrannější než dospělí. I my máme z něčeho obavu nebo nejistotu, z něčeho máme strach a z něčeho máme hrůzu. A když cítíme hrůzu, je to psychicky zraňující, ten pocit se nám vrací, můžeme mít trauma. A pak se z toho sbíráme, někdy velmi dlouho,“ vysvětluje psycholog a psychoterapeut Jan Kulhánek možné úskalí mikulášské tradice.

„Problém je v neadekvátně strašidelném zážitku. Strašení dětí je zbytečné a je k ničemu. Každoročně opakuju, že problém bývá alkohol. Po jeho požití klesá schopnost dospělých odhadnout, jestli je to pro dítě nevšední zážitek, nebo jestli je to zábava jen pro čerta,“ přidává své zkušenosti.

Jan Kulhánek

Přesto je Kulhánek pro to, aby setkávání trojice Mikuláš, čert a anděl s dětmi zůstalo. „Pro děti pohádkové bytosti existují a dává to smysl, že existují. Dětské magické myšlení tuhle potravu potřebuje, proto děti pohádky tak milují. A Mikuláš, čert a anděl jsou bytosti, které jsou pro děti. Nikdo ale nemusí nikoho děsit, čert může být popleta, může být veselý, nebo tam nemusí být vůbec,“ doplňuje Kulhánek. „Jde o to, aby rodiče uměli dětem zajistit pro setkání s těmito postavami bezpečí. Pokud děti o to setkání stojí.“

Čtěte také

Děti můžou zvládnout zážitek, který je silný, ale neměl by být strašidelný. Děti nemají obranné mechanismy, neumějí ze situace, kdy je něco přes jejich míru, odejít. Hrozí pak, že prožijí trauma, budou úplně zbytečně zraněné a budou mít nějaké následky. A je to zbytečné, nemá to žádný smysl a nic pozitivního to nepřinese. Nechceme přece úmyslně ubližovat vlastnímu dítěti,“ uzavírá.

Pokud svatá trojice dítě vyděsila, jak můžeme pomoct pak? Co nadílka a Mikuláš s čertem ve školách a školkách? Poslechněte si Houpačky s Janem Kulhánkem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.