Na válku nemůžeš být nikdy stoprocentně připraven, říká hobby prepper Milan Formánek

20. březen 2022

„Když se někomu ztratíte ve městě nebo v přírodě, doporučuji obecné pravidlo: potkejme se na tom místě, kde jsme si naposled povídali,“ říká marketingový odborník a prepper Milan Formánek, který bere survivalismus jako své hobby i celoživotní vzdělávání.

Dá se vůbec stoprocentně připravit na stav nouze? „Těžko můžeš být stoprocentně připravený a vybavený, kdyby začala třeba válka. Člověk propadne panice, co dřív udělat nebo koupit. I když budeš mít doma zásoby na rok, co když bude konflikt trvat déle než rok? V krizi bychom neměli řešit jídlo na prvním místě, bez něj vydržíme až tři týdny. Dostatek pitné vody, čerstvý vzduch, teplo, komunikace, obrana a přístup k elektřině je v nouzi důležitější,“ říká Milan.

V životě se ale nezaměřuje primárně na materiální hodnoty. „Společnosti chybí více spirituality, která spočívá v pokládání si otázek – co je mým údělem, proč tu jsem a co je po smrti? Místo toho, abych poslouchal startupisty třicátníky, tak radši poslouchám starší lidi, kteří se blíží ke konci životní cesty a přemítají, co mohli udělat jinak. Sednout si u ohně s partou chlapů a bavit se o tom, co je smyslem života, je pro mě důležité,“ dodává.

Co Milana nejvíce dojímá? Co to jsou tzv. primitivní dovednosti a proč je dobré je ovládat? Co znamená pravidlo tří a proč je důležité? Co by udělal jako první v případě hrozícího nebezpečí? Zažil nějakou extrémní situaci? A má strach ze smrti? To všechno se dozvíte v aktuálním díle Pochlap se.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka