„Na začátku je vždycky šum.“ Boom AI je stejně bezprecedentní jako vznik internetu

31. květen 2023

Vyvinul aplikaci, která překládá znakový jazyk do slov, fascinuje ho ale i umělá inteligence a strojové učení. Matyáš Boháček už má za sebou přednášky v New Yorku nebo v OSN a před sebou studium na Stanfordově univerzitě v Kalifornii. „Přirovnání k internetu bych se nebál, je to stejně bezprecedentní událost. Můžu použít AI k tvorbě textů, obrázku, audia, videa během pár vteřin a zdarma ze svého telefonu,“ komentuje boom umělé inteligence student Gymnázia Jana Keplera.

Co bylo podle Boháčka spouštěčem současného boomu umělé inteligence? „Technologie, kterou dnes vidíme, existuje už tři, čtyři roky, milníkem bylo množství použitých dat. Že někdo přišel a měl kapacitu a finanční prostředky stáhnout z internetu doslova, co šlo, a konkrétní modely na tom natrénovat. Stěžejní byl ale i výpočetní výkon. Bez silných grafických karet, na kterých se trénují modely, by to nebylo možné,“ zmiňuje Matyáš dva hlavní důvody.

Modely generující texty, ale i obrázky či fotografie mají zatím stále své limity. Problémovými místy jsou například věrohodné stínování, lidské prsty nebo náušnice, které jsou v podání umělé inteligence často na každém uchu úplně jiné. Matyáš vysvětluje, proč to tak je.

Čtěte také

„Pokud chci vygenerovat jakýkoliv obrázek, například kočku, na začátku je vždycky šum jako na televizní obrazovce, když nejde signál. Model pak krok po kroku vylepšuje obrázek podle našeho zadání a zároveň hodnotí, jestli to je, nebo není kočka. Zatím ale příliš neřeší, aby to, jako v případě lidských prstů, vypadalo realisticky. Stačí mu, že má ta osoba pět prstů, že končí na ruce a mají podobný tvar. A podobné je to s náušnicemi. Problémem je, že se modely při generování části obrázku zaměřují jen na blízké okolí a chybí tam obecné koncepty a základní lidská intuice.“ Do modelů tak podle Matyáše bude potřeba začít zabudovávat funkce, které zhodnotí konkrétní aspekty a podle nich je vytrénují k lepším výsledkům.

Jak dlouho bude trvat, než se umělá inteligence naučí správně zobrazovat lidské prsty? Řeší se v souvislosti s AI problém autorství nebo legislativa a právní normy? Co to znamená fine tuning a jak lze AI využít ve vzdělávání? Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.