„Něco je špatně.“ S úzkostí a depresí se potýká pětina matek, rodina ani zdravotníci je často nevidí

21. únor 2022

„Dcera byla po porodu v inkubátoru, já jsem ale vůbec neměla zájem ji vidět, neměla jsem zájem ji chovat ani na ni sahat. Na oddělení jsem přišla, jen když to po mně sestry vyžadovaly. Nikomu to nepřišlo divné, nikoho nenapadlo, že je se mnou něco špatně,“ říká Caroline Ewing-Haupt. Po traumatickém porodu se potýkala s těžkou depresí, tu ale nikdo neviděl.

K poporodním depresím a úzkostem je hodně cest. A stavy hrůzy, beznaděje a neštěstí jsou pocity, které k matkám patří statisticky se týkají dvaceti procent z nich. Caroline se během neléčené těžké poporodní deprese rozhodla zabít. Veroniku Kubrichtovou zase před porodem i po porodu syna provázely velké úzkosti. Bála se, že něco udělá špatně nebo že synovi omylem ublíží.

Matkám, které se po porodu necítí dobře, pomáhá mobilní aplikace Kogito. Vyvinul ji Národní ústav duševního zdraví společně s organizací Úsměv mámy.

„Seděla jsem doma, neschopná na nic sáhnout. Bála jsem se jít ven, bála jsem se uvařit, abych miminko neuvrhla do nějakého nebezpečí,“ popisuje Veronika, která svůj boj s úzkostmi dokázala přetavit v pozitivní věc – založila organizaci Úsměv mámy, na kterou se obracejí ženy propadající se do psychických problémů.

Psychiatr Antonín Šebela je v Národním ústavu duševního zdraví řešitelem v Česku přelomového projektu – screeningu psychických obtíží v těhotenství a po porodu. Z dat, která jsou zatím k dispozici, vyplývá, že třetina žen, která bojuje s psychickými obtížemi po porodu, označuje za jejich původce nejbližší okolí partnera a rodinu a jejich očekávání a komentáře. „V médiích se mluví o chování porodníků. Svoji rodinu ale uváděly ženy jako zdroj psychické nepohody dvaapůlkrát častěji,“ upozorňuje odborník.

Jaké tři pilíře podpírají naše psychické zdraví a co dělat, když nějaký nefunguje? Jak náročné období po porodu akceleruje nedostatek spánku a co s tím? Poslechněte si Jiné stavy.

Poslechněte si taky magazín Houpačky, kde jsme si s Caroline Ewing-Haupt o poporodních depresích povídali v díle s názvem Jediné řešení bylo se zabít. Chtěla jsem dceři dopřát lepší matku, říká žena s poporodní depresí. S Veronikou Kubrichtovou jsme probírali úzkosti v díle s názvem Málokdo to dá čistě a pak přichází výčitky. Dítě je obrovská změna, dovolte si to nezvládat. Houpačky můžete sledovat i na Instagramu. 

 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.