Když se přestanete doma cítit bezpečně, klidně neoholená a se svačinkou. Kdy vyrazit do porodnice?

27. únor 2023

„Když vám uniká pocit klidu. Když už nemůžete nečinně sedět, když sprcha bolesti nezklidňuje, ale naopak zesiluje, když praskne plodová voda, když málo cítíte své dítě,“ jmenuje dula Simona Lazzari situace, kdy je dobré vyrazit k porodu. „Doma nepoznáte, jak se dítěti daří. A není ostuda se od příjmu ještě dvakrát vrátit domů, zdravotníci jsou na to zvyklí,“ dodává.

„Jsou ženy, které nesnesou pomyšlení, že by vyrazily rodit neoholené. A ta představa je pro ně takový stres, že by to mohlo zablokovat porod. V tom případě je rozhodně lepší se oholit. Jako zdravotníci to ale neřešíme, stejně tak únik stolice po klystýru nebo to, že se žena během porodu hlasitě projevuje,“ vyjmenovává porodní asistentka Julie Bishofová, autorka instagramového profilu Deník porodní báby.

Kdo na nás v porodnici čeká? „Setkáte se s lidmi v různých mundůrech, u kterých vůbec nebudete vědět, kdo to je. Někdy tu jejich cedulku přečíst stihnete, někdy ne. Za ty tři dny, co v porodnici strávíte, to může být klidně šedesát lidí,“ popisuje porodní bába Alžběta Samková.

Jak s personálem účinně komunikovat? A kdy je čas na metodu zaseklé gramofonové desky? Poslechněte si Jiné stavy o začátku porodu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.