„Nejdivnější náměty mě napadají těsně před usnutím,“ říká autorka komiksů Lenka Šimečková

5. únor 2018

„Musím se vzbudit, všechno si zapsat a pak se pokouším zase usnout,“ přiznává s úsměvem mladá ilustrátorka a autorka komiksů Lenka Šimečková a jedním dechem dodává, že rozhodně není jediná, koho ve stavu polospánku napadají nejlepší kompozice a detaily. „Co si tak pročítám v rozhovorech, jsme na tom vesměs všichni stejně,“ prozrazuje Šimečková, která se věnuje hlavně fantasy a hororu.

První komiks nakreslila Šimečková už na střední škole v soutěži, ve které hned uspěla. „To mě povzbudilo, říkala jsem si, že možná i tudy by mohla vést cesta,“ vzpomíná Lenka. Své práce začala umisťovat na web. „Měla jsem štěstí se sociálními médii, začínala jsem v době, kdy ještě bylo možné se bezplatně objevit na serverech a v komentářích projektů, které vás mohly zavést dál,“ přibližuje Šimečková, jak začala navazovat první pracovní kontakty. „Díky fan artům lidé objevili i mou osobní tvorbu a od té doby to má momentum, které pokračuje.“ Začínat dnes musí být podle ní o dost náročnější.

„Dnes když nezainvestujete do propagace, tak se váš příspěvek třeba ani neobjeví,“ říká mladá výtvarnice a vysvětluje, že rozdíl ve spolupráci s českými zadavateli a zahraničními je hlavně v komunikaci. „Když mi zadá zakázku třeba Američan, mám všechno potřebné k ilustraci hned ve druhém mailu, kdežto v komunikaci s českými zadavateli z nich musím často materiály, které potřebuju ke své práci, doslova dolovat,“ usmívá se Lenka a prozrazuje, že ještě raději než komiks má ilustraci.

Z prací Lenky Šimečkové

„Preferuju ilustraci, protože i na mě je někdy komiks moc ukecaný,“ říká Šimečková a zdůrazňuje potřebu věci nedovyslovovat. „Někdy mi přijde mnohem lepší jenom něco naznačit a nechat diváka, ať si udělá svůj vlastní příběh,“ popisuje Lenka a zároveň dodává, že se nesnaží tvořit za každou cenu. „Když nemám dobrý scénář, tak na to netlačím, když to nejde, tak to nejde,“ krčí rameny mladá výtvarnice. „Se scénáři je to potíž, máme přehršel dobrých kreslířů, ale se scenáristy je to horší.“ Může to být podle ní jeden z důvodů, proč jsou mladí tvůrci komiksu zároveň scenáristé a autoři výtvarného konceptu.

Sama Lenka Šimečková si ale na nedostatek práce rozhodně nestěžuje, kromě ilustrací, kterými například spoluvypráví příběhy Truchlivého amoreta pražského, a obálek knih chystá i spolupráci s módní značkou. Jeden velký plán si pak Lenka nechává do budoucna. „Ráda bych udělala tarotové karty. Pořádně je prokreslit, to si moc přeju. Až někdy bude čas,“ usmívá se.

Lenka Šimečková, autorka komiksů a ilustrátorka

Kdo jsou vzory Lenky Šimečkové, jaký proud v českém komiksu podle ní na české scéně chybí a jak si můžete práce mladé ilustrátorky a autorky komiksů najít, si poslechněte v rozhovoru!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka