Nejen Muskova Tesla. Do vesmíru už letěl hovězí sendvič, čip s kresbou Warhola i světelný meč

13. únor 2018

Nad naší planetou poletuje automobil, který do vesmíru vynesla raketa Falcon Heavy společnosti SpaceX. Směřuje k Marsu, a pokud ho mine, což je pravděpodobné, poletí vesmírem mnoho let. Mimo zemský prostor se ale dostala a navěky tam zůstala celá řada předmětů, které bychom mezi hvězdami nečekali. Od popela slavných mrtvých přes světelný meč Lukea Skywalkera až po Warholův obrázek penisu.

1965 Sendvič s hovězím

V lednu letošního roku zemřel John Young. Nejdéle sloužící astronaut americké vesmírné agentury NASA, který strávil ve vesmíru celkem 835 hodin a prošel se po Měsíci. A také muž, který v roce 1965 při svém prvním letu propašoval na palubu sendvič s hovězím naloženým v soli. Jedním z úkolů jeho letu bylo otestovat možnosti stravování ve vesmíru. Sendvič s kolegou Gusem Grissomem za letu ochutnali, ale protože se drolil a mohl tak ohrozit přístroje na palubě, vrátili ho zpátky do pytlíku. Let rozebírali v americkém Kongresu a některé politiky Youngův kousek rozzlobil. John Young sám později řekl, že to byl pravděpodobně třetí sendvič ve vesmíru a že nebyl první, kdo si jídlo na cestu přibalil. Replika vesmírné svačiny je vystavena v Grissom Memorial Museum v Indianě.

1969 Čip s penisem od Andyho Warhola

Pravděpodobně první umělecké dílo, které se dostalo na Měsíc, je malý čip, který na palubu Apolla 12 schoval muž známý jen jako John F. Na čipu jsou vyryty obrázky od šesti významných umělců konce šedesátých let, mezi nimi je i kresba Andyho Warhola, která připomíná penis. Warhol tvrdí, že se jedná o jeho iniciály, vzhledem k jeho osobnosti a dílu bychom se ale první variantě nemohli divit. Jestli je čip skutečně na Měsíci, není dokázáno. S nápadem přišel umělec Forrest „Frosty“ Myers. Jedinou stopou je záhadný telegram, který poslal Myersovi člověk podepsaný právě jako John F a který mu měl potvrdit úspěšné uložení „Měsíčního muzea“ na Apollo.

Printed on the circuit board of a car in deep space

Příspěvek sdílený Elon Musk (@elonmusk),

1971 Ilegální poštovní známky

Na palubě Apolla 15 bylo i měsíční vozidlo, tzv. Lunar Roving Vehicle, které bylo tehdy použito na Měsíci vůbec poprvé. Mimo měsíční buginu (Moon bugy odvozeno od Dune bugy) Apollo neslo také 398 poštovních známek. Astronauti se nechystali z oběžné dráhy posílat pohledy, známky byly na palubě bez vědomí ostatních. Po návratu na Zemi a po skončení programu Apollo je chtěli prodat. Údajně kvůli životnímu pojištění. Žádná společnost nechtěla rizikové zaměstnance pojistit, a tak se chtěli zajistit jinak. Kontraband byl ale odhalen, německý překupník začal známky navzdory slibu prodávat už pár dní po přistání. Astronauti byli potrestáni a pravidla pro balení vesmírných kufrů změněna.

1971 a 2006 Golfové míčky

Na konci vycházky po Měsíci v roce 1971 se astronaut Alan Shepard zastavil kvůli dvěma golfovým odpalům. Pátý člověk na Měsíci byl určitě prvním, který na něm hrál golf. A prvním golfistou mimo planetu Zemi. Golfovou hůl prý propašoval na palubu ve svém skafandru, společně s dvěma míčky. Kvůli obtížnému pohybu ve skafandru odpaloval jednou rukou. Lepší ze střel, druhá v pořadí, prý vyslala míček „na míle daleko“. V rámci promo kampaně golfové společnosti pak odpálil golfový míček z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) Rus Michail Ťurin v roce 2006. Míček vážil pouhé 3 gramy, oproti běžným 48 gramům, aby v případě špatného odpalu nepoškodil vesmírnou stanici.

1992–2018 Popel tvůrců Star Treku

Část popela zesnulého tvůrce Star Treku Gena Roddenberryho se na palubě raketoplánu Columbia ocitla v roce 1992. Kapsle s Roddenberryho popelem byla vypuštěna do volného vesmíru, 160krát obletěla Zemi a poté ji astronauti vzali zpět na palubu. Popel otce sci-fi světa se do vesmíru podíval ještě jednou, se soukromou společností Celestis v roce 1997, která raketu poté nechala shořet v atmosféře. Firma plánuje mezi hvězdy s popelem Roddenberryho vyslat i popel jeho ženy, která zemřela v roce 2008. Do vesmíru se několikrát podíval také popel herce Jamese Doohana, který hrál postavu Scottyho v původní sérii.

2007 Světelný meč Lukea Skywalkera

George Lucas zapůjčil originální rekvizitu, meč Lukea Skylwakera z posledního dílu původní trilogie Návrat Jediho. Zbraň byla ve vesmíru 14 dní, uložena na Mezinárodní vesmírné stanici. Její předání probíhalo za přítomnosti postav ze známé hvězdné ságy, nechyběli stormtroopeři, Chewbacca a nájemný lovec Boba Fett. K velkému zklamání posádky byl meč celou dobu v přepravní schránce a po návratu na Zemi byl předán zpět autorovi Hvězdných válek. Kromě propagačních účelů měla přítomnost propriety na palubě inspirovat vědce, hranice mezi sci-fi a realitou se někdy stírají a nápady z fiktivních světů mohou inspirovat. Zároveň letem do vesmíru oslavil svět výročí 30. let od premiéry prvního natočeného dílu Star Wars.

2008 Buzz Rakeťák

Hračka Buzze Rakeťáka z animované trilogie Příběh hraček strávila ve vesmíru 450 dní. Na palubu ISS byla dopravena v roce 2008. Společnost Disney s NASA tak propagovala vzdělávání v technických oborech a vědu obecně. Konkrétní Buzz patřil Jamesi Warldeovi, synovi jednoho ze zaměstnanců společnosti Disney. Jeho otec Duncan nemohl v době předání hračky žádnou novou sehnat, tak vzal synovu, kterou našel pod postelí. Po návratu věnovala rodina hračku muzeu. Během Buzzova pobytu na palubě vzniklo několik propagačních videí.

2009 Běžecký pás Stephena Colberta

NASA vyhlásila veřejnou anketu o pojmenování nového modulu ISS v roce 2009. Fanoušci moderátora a komika Stephena Colberta anketu ovládli a chtěli jej pojmenovat po něm. NASA se přesto rozhodla nazvat modul Tranquility (Klid). Jako cenu útěchy pojmenovala vesmírná agentura po Colbertovi tréninkový běžecký pás (Combined Operational Load Bearing External Resistance Treadmill – COLBERT), který astronauti používají k udržení svalové hmoty ve vesmíru. Bez gravitace jejich síla totiž klesá. Colbert řekl, že modul je stejně jen „krabicí na jeho běžecký pás. Lidi zajímají vaše nové boty, ne krabice, ve které jsou“.

 

2011 Galile(g)o

V roce 2011 odstartovala směrem k planetě Jupiter sonda Juno. 5. července 2016 dorazila k největší planetě naší soustavy a začala zkoumat její vznik a vývoj. Stále také pátrá po složení planetárního jádra a mapuje magnetické pole. Planetu bude obíhat, aby byla nakonec navedena směrem k jejímu povrchu a zničena v atmosféře. Sonda nese plaketu věnovanou Galileo Galileovi, který objevil 4 největší měsíce Jupiteru, a naloženy jsou také tři figurky Lega – právě Galilea, boha Jupitera a bohyně Juno. Figurky nejsou plastové, ale hliníkové, aby náročnou cestu chladným kosmem vydržely. NASA a Lego tak chtěly vzbudit zájem o vědu a technologie u dětí. I kdyby šlo na nehostinné planetě přežít, nemusíte se bát, že v neopatrnosti šlápnete na Lego. Cestu atmosférou nevydrží ani speciální hliníkové figurky.

2016 Masovo-bramborový koláč

Na meteorologickém balónu se do výšky téměř třiceti kilometrů dostal masovo-bramborový koláč. Je to sice pod stanovenou hranicí vesmíru, ale záběry z připevněné kamery jsou i tak impozantní a Země je krásně vidět. Cesta trvala dvě hodiny a záměrem bylo propagovat mistrovství světa v pojídání koláčů v britském městečku Wigan. Navrátivší se koláč našli pomocí připevněného GPS lokátoru. Rozpadl se na dvě půlky, ale jinak byl vychlazený a poživatelný.

autor: Petr Bouška
Spustit audio