Nejlepší obrana je útok! Platí to ve sportu, ve vztazích narazíte. Jak fungují psychologické obrany?

3. květen 2022

„Ty máš ale dneska na hlavě vrabčí hnízdo,“ uvádí jako příklad spouštěče obranné reakce Stanislav Milotinský, psycholog, psychoterapeut a zakladatel kliniky Psyon, který byl hostem podcastu Balanc. Určitě si vzpomenete na situace, v nichž jste sami reagovali neadekvátně, podrážděně. Možná jste právě zažívali psychologickou obranu. Každý je máme a potřebujeme, ale často o nich nevíme. Co jsou obrany a jaké jsou lepší a horší?

„Obrany jsou procesy, které lépe umožňují vyrovnat se s naším prožíváním, vnitřními konflikty nebo traumaty.“ Stanislav uvádí příklad dítěte, kterému rodiče nedovolili se vztekat. Protože nechtělo být trestáno, ale naopak přijímáno a chváleno rodiči, naučilo se se vztekem nakládat jinak. Vztek ale není přijat, vyjádřen, a může tak dělat paseku. O obranách často nevíme, jsou nevědomé. Někteří lidé, situace nebo poznámky nás silně rozčílí nebo rozesmutní. Prožíváme něco jiného, než si myslíme, že je správné.

„O obranách můžeme přemýšlet jako o škále zralosti. Čím méně zralá obrana, tím větší daň za její použití.“ Místo prožití o emoci a o stavu začneme mluvit, intelektualizovat. Má to za cíl ztlumit sílu emoce, aby nebyla tak silná. Ale tím se od emoce odpojíme, což není zdravé, respektive může to být lepší.

Dalším typem obrany je obrácení. Jsem naštvaný, ale místo vyjádření emoce ji obrátím proti sobě. Naštvu se na sebe za to, že jsem naštvaný. A posílám pocit vlastní nehodnoty. Velmi zralou obranou je humor. Umění zasmát se sám sobě, svým chybám i nedostatkům umožní odstup a dlouhodobě asi i spokojenější prožívání života.

Poslechněte si celý rozhovor o psychologických obranách, typech a práci s nimi.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.