Nejlepší seriály – žebříček Radia Wave

3. duben 2014

Výběr seriálů podle Radia Wave je souhrnem tipů na to nejlepší ze současné vlny quality TV, sestaveným po odvysílání dalšího mezníku seriálové historie, kterým je True Detective. Současně je připomenutím několika starších kultovních seriálů: čas je plochý kruh.

VÍT SCHMARC:Království Jednoduchá volba. Chodby kodaňského Rigetu jako bludiště existence, tření mezi dobrem a zlem, výlety do paranormální sféry, sviňáčký humor, zprzněná klišé, zmutované žánrové konstanty. Nejen že je to projekt přesahující bednu, ale jedním dechem projekt přesahující všechna známá teritoria. Bůh, či Ďábel? Lars von Trier.

True Detective (Temný případ) Čerstvé, ale z mého pohledu naprosto zasloužené. Jedním dechem aktualizace klasické detektivní romance i spirituální cesta ke kořenům temna, které obklopuje lidskou bytost / společnost. Románově komplexní, brilantně zrežírované, milimetrově zahrané. Seriál, který mě nekompromisně vtáhl a nepustil.

Wallander Lítostivý komisař je tu vlastně jako vyslanec boomu severské detektivky na seriálové obrazovce. Zároveň jako ztělesnění perfekcionismu produkce BBC, v jejíchž projektech skutečně záleží na každém záběru, každé barvě, každém úhlu. Lepší jako smutný příběh opuštěného člověka než jako detektivka, přesto je pro mne Wallander s tváří Kennetha Branagha adresou, na niž se rád vracím.

03081962.jpeg

Městečko South Park Váhal jsem. Simpsonovi, můj letitý večerníček, nebo seriál, na který by se neměl nikdo dívat? Jenže South Park je dál, na rozdíl od springfieldské famílie neupadá do osidel konvenčnosti a svou nekompromisně podvratnou poetiku jako by rok od roku piloval. Od první chvíle, kdy Kenny odešel na onen svět, jsem je miloval. A miluju je dál.

Star Trek: Nová generace Zub času se na něm podepsal a dávám ho sem spíše z ryzí nostalgie, ale i proto, že nikdo nevyužil principu „série“ k vytvoření mytologie tak dokonale jako Star Trek. Virtuální a dokonale propracovaný kosmos, analytická encyklopedie několika galaxií, intimní studie těch nejpodivnějších tvorů. A v čele plešatý imperativ Jean-Luc. Za všechny ty lety mimo tu posádka vesmírné lodi Enterprise být musí.

ALEŠ STUCHLÝ: Breaking Bad (Perníkový táta; Vince Gilligan) „Say my name!“ Heisenberg

Riget I, II (Království; Lars Von Trier/Morten Arnfred)„Dansk jävlar!“ Dr. Stig Helmer

Mad Men (Matthew Weiner)"What you call 'love' was invented by guys like me. To sell Nylons." Don Draper

03093853.jpeg

True Detective (Temný případ, Season 1; Cary Fukunaga/Nic Pizzolato) „Time is a flat circle.“ Rust Cohle

South Park (Městečko South Park; Trey Parker/Matt Stone)„Well, I've been lickin' this carpet for three whole hours and I don't feel like a lesbian.“ Eric Cartman

zvláštní uznání: Opičí král (Xi you ji/The Journey To The West; Jie Yang)Největší (a nejšílenější) hrdina mého dětství – maniakální zvrhlík, mistr dvaasedmdesáti proměn a milovník urinoterapie Sun Wu-kchung. Excentrická, místy až surreálná adaptace slavného čínského románu Putování na Západ mě svojí výstředností a euforickým nábojem poznamenala jako máloco. O zkrocení Nefritového zajíce se mi zdá dodnes.

Čtěte také: Začíná True Detective novou éru seriálů?

ROBERT CANDRA: Breaking Bad (Perníkový táta)Ambiciózní příběh vyklenutý přes pět sezón, propracované postavy, fantastičtí herci a scény, při kterých dlouhé minuty nedýcháte. Plus nekonečná studnice citátů týdne. Jestli někdo po BrB pochybuje, že televize je současnost filmu, má bludy z metamfetaminu.

03093854.jpeg

True Detective (Temný případ)Morbidní atmosféra bažinaté Louisiany devastované hurikány je ideální kulisou pro rituální vraždy, které řeší nesourodá dvojice detektivů. Chytré vyprávění v několika časových rovinách, při kterém se postupně odhalují charaktery vyšetřovatelů, přináší možná víc nejistoty než jasných odpovědí. Jako všichni jsem samozřejmě zvědav, jestli další série s jiným štábem a herci udrží vysokou laťku aktuálního šlágru sezóny.

Peaky BlindersGangsterka odehrávající se v britském Birminghamu po první světové válce má kromě velmi stylové výpravy, kostýmů (včetně titulních čepic se všitými žiletkami) a soundtracku k dobru hlavně charismatického Jánošíka s ledovým pohledem (Cillian Murphy), kterému se nedá proti všeho schopnému policajtovi nefandit. Terno pro milovníky historických reálií a všemožných akcentů angličtiny.

The OfficeNeúprosně sarkastická a chirurgicky přesná pseudodokumentární studie pokřivených vztahů ve firmě obchodující s kancelářskými potřebami. Za šéfa Davida Brenta, který je přesvědčený, že je nejskvělejší týpek pod sluncem, se člověk cítí trapně ještě druhý den. Mluvím samozřejmě o původní britské verzi.

I’m Alan PartridgeDalší nestárnoucí učebnice sarkasmu od BBC a nemilosrdný portrét třetiřadého televizního a rádiového moderátora, který navzdory absenci talentu, soudnosti, šarmu a taktu trpí představou o své výjimečnosti.(nevešlo se: The Thick Of It, Bottom, The Mighty Boosh, The Young Ones… a spousta dalších neuvěřitelných britcomů)

TÁŇA ZABLOUDILOVÁ: The Wire (Špína Baltimoru)Seriál, co začíná tam, kde většina detektivních příběhů končí. Kronika prorůstání zločinu všemi patry města Baltimoru. Dealeři a vrazi jako pěšáci systému, jejichž role se mnohdy neliší od slouhovství policistů. Seriál, který je podle starosty Reykjavíku Jóna Gnarra povinný pro všechny, kdo s ním chtějí dělat politiku.

02794823.jpeg

Mad MenSeriál, který vláčí americký sen blátem. Strach a hnus v nejlepším městě světa v nejlepším období 20. století. Selfmademan a zloděj identity Don Draper a ansámbl nejkomplexnějších postav na televizní obrazovce. Copywriteři sebevědomě konstruující významy na pozadí řetězu osobních katastrof, omylů a špatností.

Breaking Bad (Perníkový táta)Jak se zase cítit naživu, když jste stárnoucí učitel chemie. Rozpad osobnosti, destrukce rodiny, proměnlivost identity a nejednoznačnost v každém ohledu. Walter White jako bezskrupulózní sobecký maniak nebo zoufalec na útěku před obyčejným životem.

Čtěte také: Čelisti: Šílenci, zmetci a vařiči

True Detective (Temný případ)Hovory o nicotě v krajině, která už dávno umřela. Seriál, ve kterém konverzuje světlo s temnotou a možné významy dohánějí až k paranoii, aby se v závěru uspořádaly do jasného a jednoduchého konce.

GirlsNejlepší věc, co kdy televize pro holky udělala. Ambiciózní husičky místo vzorů dokonalých žen, zesměšňování sebemýtů a podkopávání „ženského světa“, reprezentovaného Sexem ve městě.

+ South Park

Čtěte také: True Detective: Ponurá krása plochého kruhu

DANIEL ŘEHÁK: Carlos Trojdílná televizní mini-série režiséra Olivera Assayase vypráví o kariéře nechvalně známého teroristy Iljiče Ramireze Sáncheze přezdívaného Carlos či Šakal. Krom toho, že unese i plátna kin v nerozdělené verzi se dvěma přestávkami, je v ní možno vidět důslednou scenáristickou práci s historickými prameny a výstavbou charakterů. V hlavní roli doslova zazářil postupně tloustnoucí Édgar Ramiréz.

Čtěte také: Carlos: televizní tlouštík po liposukci

02204791.jpeg

True Detective (Temný případ)Kamera, o níž se zdá a taví obrazy do šedé kůry mozkové. Matthew McConaughey a Woody Harrelson hypnotizující z obrazovky moji hlavu prostřednictvím temné univerzální mysli scenáristy Nica Pizzolatta. Všichni víme, co napsal…

Pojďte pane, budeme si hrátI „večerníček“ je seriál a Břetislav Pojar, Miroslav Štěpánek a Ivan Urban pojali svou sérii krátkometrážních animovaných grotesek o dvou medvědech od Kolína tak převratně, že sem prostě patří. Technika reliéfní ploškové animace, neustálá metamorfóza figur, nápaditost výtvarná i scenáristická řadí jejich dílo do zlatého fondu kinematografie, i když se pro svou melancholii, plnost a občas i smutek líbí možná více dospělým než dětem.

Okres na severuFenomenální Jaroslav Moučka jako moudrý tajemník okresního výboru strany kdesi ve fiktivním Brodě rozkrývá skrze dialogy Jaroslava Dietla filozofické pozadí vlády kolektivního rozumu. Pro někoho odsouzení hodná obhajoba normalizace, pro jiného přiznání nefunkčnosti systému komunistické vlády, pro mne však podvratné guilty pleasure.

KAROLÍNA ZIKMUNDOVÁ:True Detective (Temný případ) Nejnovější, nejtemnější, nejatmosféričtější, nejnapínavější a s nejvíc sexy nihilistou. Time is a flat circle a vůbec důležité věci o životě. Když máte depku, tak ještě hloub. Nic nemá smysl, nejen v krajině, kde nic neroste tak, jak má.

Girls První seriál, kde hlavní hrdinky jsou nedokonalé a opravdu vtipné, chvílemi opravdu otravné anebo opravdu trapné. První holčičí seriál, který je i pro kluky.

03048316.jpeg

Byl jednou jeden životTady jsem se dozvěděla vše potřebné pro život. Dodneška když se říznu, vím, že musí první přispěchat malí kovbojové a lasem stáhnout ránu k sobě, potom se tam na sebe v několika řadách vyskládají červené destičky a leukocyty.

Extras Jeden ze sebemrskačských seriálů od Rickyho Gervaise, kdy se cítíte trapně za hlavní hrdiny, ale milujete to, a tak zkouknete v kuse obě série. Nejradši mám díl, kde se Ricky, v domnění, že jde na rande, oblékne do 70s disco obleku, ale ocitne se na srazu katolíků, kde se zamotává do lží hloub a hloub, a když zjistí, že jeho vyvolená mu stejně nedá, tak všechny pouráží a jde domů.

Star Trek: The Original Series Propadla jsem kouzlu papundeklových kulis, zvuků phaserů, sexistickému a rváčskému kapitánovi, který svede každou mimozemšťanku, a hlavně Mr. Spockovi, polovičnímu vulkánci s nejkrásnějším účesem a obočím. Po mnoha letech jsem si dokonce i pořídila kostým, takže kdybych potkala Leonarda Nimoye, jsem připravená. Fascinating.

Křeček v noční košiliDalší seriál (hned po Byl jednou jeden život), který tvrdí, že mám v hlavě malé lidi, kteří mě můžou ovládat… Taky jsem pak chtěla cestovat časem, taky jsem pak chtěla něco objevného vynalézt. Zatím se mi nepovedlo ani jedno.

MATĚJ SCHNEIDER:The Wire (Špína Baltimoru)Impozantní seriálová freska baltimorského podsvětí, která ve své době naprosto redefinovala žánr „kriminálky“. Najdete tu od drogových dealerů, přes feťácké informátory, zkorumpované zastupitele a policisty s mesiášským komplexem až po senzace-chtivé novináře. Především je ale ze seriálu cítit přímá zkušenost tvůrců s tématem (David Simon býval reportér se zaměřením na pouliční zločin, Ed Burns policejní detektiv), díky které se neuchylují k úhledným koncům.

Ripper Street (dtto)Ripper Street je spletité detektivní drama z londýnského East Endu odehrávající se na počátku 90. let 19. století. Působí tak trochu jako Wire o století dříve a na druhé straně Atlantiku, jen drogové dealery nahrazují nevěstky. Ripper Street s vtipem rýsuje paralely mezi koncem 19. století a dneškem a nenásilně poukazuje na to, že se za tu dobu svět změnil méně než by se mohlo zdát. Nejlepší hláška: „Jediné, co je stejně iracionální jako víra v Boha, je víra v lidstvo.“

Breaking Bad (Perníkový táta)

Curb Your Enthusiasm (Larry, kroť se)Larry David je známý především scénárista legendárního Seinfeldu. Jeho vlastní show Curb Your Enthusiasm je symfonie chucpe. Davidovy etudy jsou vrcholem obsedantně kompulzivní asociálnosti. Běžně musím pauzovat jen horory, abych se vydýchal před další dávkou strachu. U Curb Your Enthusiasm jsem pauzoval z děsu z nevyhnutelného pádu do propasti mistrné trapnosti.

Enlightened (Mé nové Já)Enlightened staví na kontrastu mezi sterilním prostředím americké korporace a (neméně sterilním) new-ageovým sebepoznáváním a zdokonalováním. Tvůrci byli velmi krutí ke všem postavám bez výjimky, zároveň jim ale dokázali zachovat špetku důstojnosti, takže s nimi v klíčových momentech dokážete soucítit. V hlavní roli hysterické fúrie je tu fantastická Laura Dern, jejíž sebeklamné vnitřní monology rámující každý díl jsou zlatým hřebem seriálu.

MARTIN MACHO MACHÁČEK:Twin PeaksPrvotřídní podivnost Davida Lynche z kanadského lesa. Agent Cooper v mysteriózním nářezu zjišťuje, že „sovy nejsou tím, čím se zdají být“. Panoptikum tajemného městečka dotváří vybraný smysl pro humor. Twin Peaks se na první pokoukání tváří jako děsivý horor a napodruhé zase jako nepřekonatelně vtipná záležitost. Absurdní detektivku přiživuje také skvělá atmosféra.

03036447.jpeg

Battlestar Galactica Remake zoufalého pokusu konkurovat Star Wars ze 70. let je neuvěřitelně komplexní, scenáristicky vytříbený epos. Do klasického modelu „křižníku“ putujícího vesmírem vnáší zcela revoluční prvky a uzavřený celek čtyř sezón seriálu vypráví až biblický příběh či dějiny lidstva v kostce.

Ghost in the Shell: Stand Alone ComplexVelkolepá anime libost, která navazuje na zásadní adaptace cyberpunkového komiksu Ghost in the Shell. Zejména druhá série je přeplněná odkazy na první díl z roku 1995 a zároveň se tvůrci dostali ve skvěle vymyšlených konspiračních souřadnicích daleko za sci-fi žánr k napínavému politickému thrilleru a sociální kritice.

Šumná městaDavid Vávra.

Black BooksBernard Black.

autor: Radio Wave
Spustit audio