Nejotravnější trendy roku 2019? Krize bydlení, návrat manšestru a otužilci na Instagramu

2. leden 2020

Po silvestrovské show Radia Wave nezůstala na manšestrových kalhotách roku 2019 nit suchá. Moderátorky podcastů Buchty a Kompot probíraly se svými hosty nejen módní trendy, popkulturní události a osobnosti spojené s rokem 2019, ale rozebraly i to, co se jim v loňském roce povedlo a nepovedlo. Zavzpomínejte na uplynulých dvanáct měsíců za zvuků petard, štěkotu psů a chroupání oříšků.

Dan Nekonečný je osobnost, kterou Hana Trojánková Biriczová označila za symptomatickou pro rok 2019. Nekonečný, i když patřil do generace, na kterou cílí meme „OK Boomer“, totiž jako jeden z mála lidí dovedl náš svět opustit se vší parádou a vlastně i tak nějak optimisticky. A optimismus je něco, co je v dnešní nejisté době hodně potřeba. Arrrivaaaa! Poslechněte si, jakou osobnost a proč vybrali hosté designér udržitelné módy Erik Bartoš, manažerka sociálních sítí Marta Blažková, autorka Jana Patočková nebo grafický umělec Hynek Toman.

Dalším probíraným tématem byly události, které cloumaly naší českou kotlinkou – smrt zpěváka Karla Gotta a módní kritičky Františky Čížkové, české zpravodajství o požáru pařížské katedrály Notre-Dame nebo instagramový „spor o Havla“ umělce Pasty Onera.

Řešily se také otravné trendy jako minikabelky nebo pidibrýle. V předtočeném rozhovoru s Buchtou Zuzanou Fuksovou uslyšíte, proč jí radost nedělá ani návrat manšestru. Marta, žijící v Paříži, zase vyprávěla o krizi bydlení, která netíží jenom Česko, ale dlouhá desetiletí i Francii. Při poslechu zjistíte i to, proč nejsou otužilci, co své fotky začali ve velkém v roce 2019 umisťovat na Instagram, tak populární, jak si možná myslí.

Chcete vědět, jaký seriál z roku 2019 by vám neměl utéct, i když neměl úplné skvělý divácký úspěch? Pusťte si lehce neučesaný a příjemně rozvrkočený podcast Silvestr pro rozumné lidi s Buchtou a půlkou Kompotu, inspirujte se a zlepšete si náladu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.