Největší nesmysly ve veřejném prostoru Prahy: Kde vládne chaos

13. červen 2014

„Chaotických a nepříjemných míst, která vůbec nelákají k tomu, abyste v nich zůstávali, má Praha celou řadu,“ říká Vratislav Filler, který se ve sdružení Auto*Mat věnuje dopravní koncepci města. Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy nedávno zahájil sérii veřejných představení strategie budování kvalitního veřejného prostoru. Rozšířit debatu prostřednictvím výběru těch největších nesmyslů v pražských ulicích jsme se rozhodli taky na Radiu Wave. Vratislav Filler, který vybíral jako první, se soustředil na místa, kterým by prospělo změnit uspořádání dopravy.

Autodráha u řeky a parkoviště místo náměstí
Místa znehodnocená automobilovou dopravou. V centru Prahy jsou dva klasické příklady: první je Smetanovo nábřeží, kde projíždí naprosto neadekvátní počet aut, způsobuje tam zácpy a snižuje atraktivitu toho místa. Druhá taková lokalita je hned na druhém břehu – Malostranské náměstí, jehož část je zabrána zcela zbytečně parkovací plochou, což je nejméně efektivní způsob využití prostoru. V obou těchhle místech je třeba udělat radikální změnu.

03143367.jpeg

Překážkový terén
Místa, která vytváří pěší bariéry a brání vám dostat se, kam potřebujete. Chybí tam přechody, zpravidla tam bývají podchody a složitější cesty, když máte omezení pohybu, je to velká nevýhoda, musíte si zacházet. Existuje spousta takových míst – u Muzea není přechod za budovou, ostatně i přechody před ním jsou zbytečně úzké, zasloužilo by to tam mnohem větší prostor pro pěší. Máme křižovatky, kde chybí přechody docela, zpravidla to vzniklo s výstavbou metra, kdy se předpokládalo, že lidé budou chodit těmi podchody, ale to se nestalo. Nejznámějšími příklady jsou Florenc, náměstí Jiřího z Poděbrad nebo Karlovo náměstí, tam se to snad má změnit v brzké budoucnosti.

Území nikoho
Místa, která vyjadřují chaos. Když vystoupíte z metra na Budějovické, neznáte to tam a potřebujete se dostat přes křižovatku, tak nevíte kudy dál, ten prostor je úplně rozbitý. Je tam obchodní pasáž v podzemí, nahoře je několik křižovatek, autobusové zastávky, vjezdy do garáží, chcete-li se tam dostat z jedné strany toho prostoru na druhou, tak nevíte kudy. Má to být náměstí, ale rozhodně to náměstí není. Podobně chaotické je to v méně používaných částech budov hlavního nádraží, zajdete někam za roh a jste najednou v území nikoho, kde nevíte, co vás tam může potkat. Takovýchto míst, kde je veřejný prostor chaotický, nepříjemný a vůbec neláká, abyste v něm setrvali, má Praha celou řadu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.