Největší skupinu tvoří „vyloučení skeptici“, shrnují průzkum Generace svobody jeho koordinátoři

10. říjen 2019

Jaký program chystají studenti Univerzity Karlovy a dalších vysokých škol na letošní listopadové kulaté výročí? O iniciativě Svobodný listopad a průzkumu s názvem Generace svobody jsme mluvili s jejich koordinátory Michalem Zimou a Eliškou Halaštovou. „Svobodný listopad je celotýdenní plejádou různých událostí a pietní akt na Albertově je jednou z nich,“ říkají.

„Albertov samotný se liší už v názvu,“ pokračuje Michal Zima, „uctění památky vystřídal Svobodný listopad, protože z prosté reminiscence jsme se chtěli přesunout do něčeho optimističtějšího. Slavíme ostatně také třicet let svobody.“ V chystaném programu letos bude vedle koncertů a konferencí také například debata s českými expremiéry, kterou pořádá politologický klub FSV UK. „Zatím nám potvrdili, že přijdou, například pánové Paroubek, Nečas a Špidla,“ vyjmenovává Eliška Halaštová a k odmítnutí některých dalších dodává, že stoprocentní účast ani neočekávali.

Je podle Michala Zimy pro dnešní mladou generaci, která se narodila až po revoluci, 17. listopad mrtvým výročím? „Nemyslím si, že by se z myšlenek mladé generace odkaz 17. listopadu vytrácel. Já mám zkušenost, že studenti to vnímají velice důležitě, ostatně v našem organizačním týmu jsou hlavně mladí lidé.“ Eliška Halaštová coby koordinátorka sociologického průzkumu s názvem Generace svobody, který byl realizován v druhé polovině srpna na vzorku tisícovky respondentů ve věku 18 až 30 let, dodává, že si mladá generace začíná uvědomovat potřebu pracovat se zachováním vybojované svobody. „Mladí lidé jsou sice poměrně skeptičtí, pouze 10 procent je spokojeno se současnou politickou situací, ale rozhodně nerezignují. 81 procent si myslí, že je důležité se účastnit každých voleb.“

Jakých oblastí společenského života mladých lidí se průzkum týkal? A nakolik je porevoluční generace názorově homogenní skupinou? Poslechněte si celý rozhovor, ve kterém hosté představili i část z chystaného programu Svobodného listopadu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.