Nemusíš čekat, až umřeš, aby se tvoje obrazy prodaly, říká začínající umělkyně Anna Ruth

19. srpen 2022

Letošní absolventka pražské Akademie výtvarných umění, malířka a hudebnice Anna Ruth se rozhodla živit výhradně svou tvorbou. „Je to velká nejistota, jsou třeba čtyři měsíce, kdy neprodáš nic, tuhle nejistotu by hodně lidí neuneslo,“ popisuje start své kariéry. Sama zatím není zastoupená žádnou galerií a až nedávno se rozhodla se využívat k sebepropagaci sociální sítě.

„Dlouho mi trvalo, než jsem si uvědomila, že moje obrazy mohou být zároveň moje obživa,“ mluví Anna Ruth o období studií na AVU. Často se setkávala s názory okolí, že její trochu temná malba neodpovídá většinovému vkusu, i proto přišel zlom ve vnímání vlastní práce trochu později než u ostatních.

Díla Anny Ruth

„Teď během pandemie covidu jsem si uvědomila, že už nechci dělat žádnou brigádu, která by supportovala moji tvorbu,“ přibližuje umělkyně nedávné rozhodnutí. Zároveň to byl i moment, kdy se odvážila svou práci sdílet na sociálních sítích, které teď přivádí do jejího studia potenciální zájemce o obrazy.

„Uvědomila jsem si, že už si stojím za svojí tvorbou na tolik, že mám tu touhu to sdílet i se světem,“ dodává. Sama se ale dlouho na škole cítila jako outisderka, proto má pocit, že její cesta ke komerčnímu úspěchu je trochu pomalejší.

Studium na AVU, které nedávno úspěšně zakončila, nikdy nevnímala jako svazující. V prostorách školy má ještě chvíli možnost pracovat a na prahu samostatné umělecké praxe zvažuje i cestu do zahraničí. „Teď žiju tak, že nemám pocit, že bych strádala. Hrozně ráda bych se ale teď přesunula do New Yorku a to je velká výzva. Takže řeším, jak si na to vydělat,“ přemýšlí Anna Ruth o svém snu, který se od devadesátých let zdá snad každému.

Jak probíhá první cenotvorba a v čem dnes může být prospěšná instituce galerie? Zjistíte v rozhovoru.

Anna Ruth
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.