Nemůžeš si za to sama! Každý má právo říci sexu ne, selháváme v sexuální výchově u mužů i žen

1. červen 2021

„Možná že historicky byl přístup jiný. Chlap si ženu ukořistil, bylo to vzrušující pro obě strany, ale tohle není pravidlo,“ říká v Balancu sexuoložka a psychoterapeutka Petra Vrzáčková. Aféra bývalého poslance za TOP 09 Dominika Feriho v Česku otevřela debatu o sexuálním násilí a nátlaku. Je to dobrá příležitost otevřít normy sexuálního chování a změnit je ve prospěch všech. Musíme se naučit nevychovávat sexuální predátory, říkat jasné ne a bránit slabší a ohrožené.

„Muž může toužit po tělesné blízkosti a třeba to neumí, nikdy neměl pozitivní vzor.“ Rodiče, školy i celá společnost selhávají v sexuální výchově. Neumíme dávat správně najevo zájem, špatně snášíme odmítnutí. Ve škole se učí o prevenci sexuálních onemocnění a antikoncepci, to je málo.

Zastavit nátlak je těžké, tělo může zamrznout. Je to prastará biologická reakce na stresovou událost, nemusí jít jen o sex. Celá událost je náročná pro psychiku, proto trvá, než si člověk může plně uvědomit, co se mu stalo. Může se objevit stud, výčitky a strach z reakce okolí. I proto je úřadům nahlášen jen zlomek znásilnění a sexuálních útoků. Navíc ne každý gynekolog nebo gynekoložka umí po znásilnění udělat vyšetření správně.

Petra Vrzáčková

„Nátlak může přijít z pozice moci, roli hraje často také alkohol.“ Když někdo touží po sexu a neumí si o něj říct, může se dopouštět nepříjemného nátlaku. Nebo se jedná o zneužití moci, neopracované ego si chce dokazovat a potvrzovat svou pozici. Mocní mají občas pocit, že si mohou dovolit vše a nic jim nehrozí.

Naše představy a normy o sexu mohou celou situaci zkomplikovat. Stydíme se říci ne, v partnerství má občas někdo pocit, že má na sex nárok. Špatně snáší, pokud partner/ka sex nechce nebo zastaví. Pomoci může naučit se pracovat s vlastními emocemi a vybít je jinde, ne jen na partnerovi. V rozhovoru vysvětlujeme velmi komplexně celou problematiku souhlasu v sexu, namlouvání a odmítnutí.  

Poslechněte si celé vysvětlení sexuoložky a psychoterapeutky o sexuálním násilí, zamrznutí těla, sexuálním primátorství a neschopnosti říci ne.

Podpořte Balanc v anketě Podcast roku! Hlasujte pro něj do 6. června v kategorii Veřejnoprávní podcast na webu podcastroku.cz.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.