Není debata jako debata

30. září 2011

Rádi se účastníte slovních potyček, umíte najít ten správný argument a umlčet jím svého oponenta? Pokud oplýváte těmito schopnostmi, můžete je dnes mimo jiné využít také na soutěžním poli. Jak? To si poslechněte v záznamu Universa, které se věnovalo studentskému debatování.

Profesionální debaty studentů středních škol jsou trendem několika posledních let. Učí mladé lidi používat věcné argumenty, pochopit diskutované téma z druhé strany a vystupovat na veřejnosti s vlastními názory. České diskuze mají několik soutěží, včetně jedné vedené pouze v angličtině.

Proti sobě stojí tříčlenné týmy, které diskutují na předem zadané téma. Skupiny zastávají opačné názory a každý řečník má omezený časový limit pro vyjádření svých myšlenek. Hodnotí se přesnost, věcnost i vystupování. Že to není taková legrace, jak by se mohlo zdát, mi přímo ve studiu předvedli hosté, kteří diskutovali o otázce imigrace.

Pravda, nebyli to žádní začátečníci. Vašek Soukup je úřadujícím mistrem ČR a také mistrem světa v online debatování 2010. Jirka Piza je semifinalista letošního světového šampionátu a Irena Kotíková zase pro změnu oba trénovala. Nelehká sestava pro vedení rozhovoru. Jak to dopadlo, si poslechněte sami v záznamu pořadu.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.