Neslevím si nikdy nic, říká česká amatérská maratonská hvězda Lenka Kubková

27. květen 2018

Zdravotní sestra Lenka Kubková je první Češka, která získala diplom World Marathon Majors. Dokončila totiž všech šest prestižních světových maratonů – v Bostonu, Chicagu, New Yorku, Londýně, Berlíně a Tokiu. Nejrychleji běžela ten chicagský, ale nejraději vzpomíná na New York.

„Svůj první maraton jsem běžela skoro bez přípravy. To nemůžu nikomu doporučit, ale věděla jsem, že moje tělo vytrvalost má a vyšlo mi to,“ vypráví o svém prvním zážitku zdravotní sestra Lenka Kubková. Před deseti roky, ve 33 letech, ji k běhu přesvědčila reportáž v televizi. Čas prý neřešila, a přesto maraton zvládla za skvělých 3:37. Pak si sice dala pauzu s třetím těhotenstvím, ale věděla, že se k vytrvalostnímu běhání vrátí. Od té doby běhá 2–3 maratony ročně. Amatérsky, bez příslušnosti k nějakému klubu. Dnes jich má za sebou téměř dvacítku. Se zánětem kyčle odtrpěla bostonský maraton, opatrně přistupovala k tokijskému a svou chvilku slávy zažila ve Varšavě, kde se dostala na svoje maximum s časem 3:11. „Tam to prostě všechno klaplo dohromady, jediné, co bych měnila, byla mikina, u které mi po celou dobu běhu nešly ani vyhrnout rukávy,“ usmívá se při vyprávění v cestovatelské a outdoorové Casablance. Letos v dubnu Lenka Kubková uzavřela šestici World Marathon Majors.

Před závodem plavba lodí kolem sochy Svobody, po závodě Central Park

„Na maraton cestuju s manželem, který neběhá, ale zajišťuje veškerou logistiku vždy zhruba na týden. Maraton je v polovině toho týdne a druhou polovinu výletu věnuje prohlídce města, protože jak říká, během závodu toho z okolí moc nevnímá. „Jsem malá, běžím většinou v davu dalších lidí a ještě mám na hlavě kšilt,“ usmívá se. „Ráda jezdím lodí a chodím do muzeí, ale když je hezky, trávím nejvíc času venku,“ říká o své sportovní turistice. „Na start newyorského maratonu jsme například pluli kolem sochy Svobody, to byl před závodem velký zážitek.“ Pochvaluje si i americké publikum. Zvláštním zážitkem pro ni byl i dubajský maraton. „Na startu jsme byli ještě před východem slunce, začíná se brzy kvůli velkému vedru. Místní maraton moc nezajímá, takže se mi běželo dost osamoceně,“ popisuje, že město šejků na pokraji pouště pro ni mělo zvláštní těžkou atmosféru. „Druhý den jsme se pak byli podívat na nejvyšší budovu světa Burdž Chalífa i na největší nákupní centrum.“

Poslechněte si rozhovor o závodních i cestovatelských zážitcích Lenky Kubkové, přísnosti v tréninku, těžkých chvílích i sportovních radostech.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.