Neuvěřitelná mořská dobrodružství „šílenců, archeologů a tělocvikářů“ ve člunu z doby kamenné. Expedice Monoxylon pokračují

4. prosinec 2022

Parta českých „šílenců, archeologů a tělocvikářů“ už od devadesátých let rozvíjí principy experimentální archeologie objevnými plavbami na replikách dřevěných plavidel z mladší doby kamenné.

Monoxyly, tedy čluny českých expedic, jsou dlabané z jediného kmene. První vznikl už v 90. letech minulého století pod vedením Radomíra Tichého. Expedice Monoxylon poprvé zápasila s Egejským mořem v roce 1995. Druhá, která brázdila příbřežní vody Itálie a Španělska a dostala se až do Portugalska, se konala v roce 1998. V roce 2019 vyplula nová expediční loď z poloostrova Attika přes Mélos a Santorini na Krétu a překonala největší úsek otevřeného moře. Nejdelší etapa plavby trvala 28,5 hodiny.

Dobrodružství a archeologie

Účastníci expedic Martin Drahorád a Jaroslav Štěpán v cestovatelském a outdoorovém magazínu Radia Wave Casablanca vypráví o kombinacích dobrodružství a vědy archeologie, nad kterou nelze než žasnout. Samotná přeprava obřích replik prehistorických lodí je svérázná akce a následuje ji pádlovací dřina, nedůvěra lokální policie i údiv místních lidí. Cílem expedic je vyzkoušet v náročných podmínkách realitu primitivní plavby a otestovat hypotézy o šíření zemědělství v Evropě.

V Archeoparku ve Všestarech letos účastníci expedice dokončili novou, dosud největší loď, vydlabanou z obřího vyvráceného dubu. Už ji pokřtili a vyzkoušeli na přehradní nádrži Rozkoš ve východních Čechách. A chystají se s ní vyrazit znovu na moře!

Jaká dřina je plavba na neolitickém člunu? Mají na archeologických expedicích svoje místo také ženy? Poslechněte si kompletní záznam speciálu Casablanky, který jsme natáčeli na festivalu Kolem světa. Víc o expedicích se dozvíte také z textů, filmů a dalších informací na webu expedice nebo jejích sociálních sítích.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.