Next level jarního úklidu: Upcycling povyšuje odpad

8. březen 2016

Chystáte se na velký jarní úklid šatníku? Dřív než všechny nepotřebné věci odnesete do kontejneru na textil, dejte šanci upcyclingu. Některé vaše kousky by totiž mohly projít kreativní proměnou, která jim dá nejen druhý život, ale i vyšší hodnotu.

Upcycling patří stejně jako recyklace k přístupům pomalé módy – slow fashion. Zatímco pro některé věci připadá v úvahu jen recyklace na hadry na úklid, u jiných, zejména u těch, které jsou vyrobené z kvalitních nebo těžce rozložitelných materiálů, stojí za to zvážit kreativní opakované použití. Představu o tom, co a jak se dá upcyklovat, získáte v neděli 13. března na workshopu, který jako doprovodný program k filmu Co se nenosí (v originále Out of fashion) připravuje filmový festival Jeden svět.

Čtěte také

Workshop i film o estonské módní designérce, která stopuje cestu svých konvenčně vyrobených džínů až do Bangladéše, představila v Modeschau Julie Kárová: „Jde o přetvoření přebytečných módních výrobků na něco, co má ještě vyšší hodnotu. Na odpoledním workshopu budete mít příležitost zkusit si upcyklaci různých věcí pod vedením odborníků. Půjde o přešívání oblečení nebo proměnu zbytků materiálů ve šperky.“

Upcyklaci si můžete tuto neděli v Lucerně vyzkoušet od 15 do 18 hodin pod vedením lektorů z dílen Recycle With Love, WIN WIN LOVE, Pokoj č. 10 – sdílená šicí dílna, Ľubica Skalská – slow fashion nebo Boho Vintage Concept Store. Film Co se nenosí patří v programu Jednoho světa do skupiny „filmů, které mění svět“. Festival vedle projekcí těchto snímků vybízí diváky k další aktivitě, nabízí jim zapojení do tématu prostřednictvím různých doprovodných programů. „Chceme, aby měli lidé možnost sami něco změnit. Aby to neskončilo jen u toho, že si po projekci o filmu popřemýšlí a půjdou domů.“ Poslechněte si víc v rozhovoru a na reportáž z workshopu se můžete těšit v příští Modeschau.

www.jedensvet.cz

playlist:
Magic Wands – Love Soldier (Cleopatra Records)
Drab Majesty – The Foyer (Dais Records)
Thaiboy Digital + Bladee – Lie 2 me (uns.)
Sevyn Streeter – Don’t Kill the Fun, Falcons x Tony Quattro Remix (Atlantic Records)
GTA & Wiwek – What We Tell Dem, Falcons Remix (Warner Bros. Records)
Oly – Torea (uns.)
Bigote – Alien Fluteso (Caballito Netlabel)
Tribilín Sound – Cumbia Swinger (Sonido Trópico)
Falcons – Terra (Fool’s Gold Records)
Them Are Us Too – Us Now (Dais Records)
Sons of Hippies – Blood In the Water, The Raveonettes Remix (Cleopatra Records)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.