Nic není nemožné. Cestovatel s dětskou mozkovou obrnou Jakub Greschl vypráví svoje zážitky

2. srpen 2022

I když ho cestování někdy bolí, stojí to zato. Jakub Greschl se narodil s dětskou mozkovou obrnou, ale o cestování má zájem jako o nic jiného.

Jakub Greschl se narodil s dětskou mozkovou obrnou, do pěti let nechodil vůbec a následujících více než deset let jen s obtížemi. Prošel osmi ortopedickými operacemi, takže v dětství často většinu léta proležel v sádře. „K cestování jsem ale inklinoval od jedenácti let, protože rodiče mě s vozíkem často brali na české hrady a zámky a další místa. Snažili se, abych měl dětství pestré,“ říká Jakub v cestovatelském magazínu Radia Wave. „Naši byli bojovníci, máma obzvlášť. Vždycky mě někam vytáhli a tam mě drželi, abych nespadl a něco viděl a zažil,“ skládá poctu vytrvalosti svých rodičů.

Od osmnácti na vlastních nohách

„Když jsem se pak zvedl na nohy, tak jsem v osmnácti vyrazil na první cestu do Anglie s batohem na jazykový kurz. A už mi to zůstalo. Dneska je cestování mým koníčkem i povoláním, čehož si hodně cením,“ vysvětluje Jakub, který pravidelně přednáší a propaguje svoje heslo, že „nic není nemožné“.

Důležitou cestou pro něj byl západ Spojených států, Irsko zase považuje za jednu z nejkrásnějších zemí. Kvůli letním vedrům a covidu přeplánoval léto a vybral si jako destinaci právě Irsko a Finsko. Integrace lidí s pohybovými problémy podle něj naštěstí výrazně pokročila.

Bolest za to stojí

Jezdí s cestovkami, ale také sám –⁠ podle toho, jestli je schopen cestovat hvězdicovitě z jednoho výchozího bodu, nebo jde o kontinuální trasu, kterou by sám s batohem nezvládl. Podle lékařských doporučení by měl pěšky urazit jen několik málo kilometrů za den. Jeho maxima ale přesahují 15 kilometrů, a to i v horském nebo skalnatém terénu.

To mu ale přináší bolesti, někdy musí dlouho relaxovat ve vaně, brát léky proti bolesti a nohy dávat do kýble se solí. „Dneska už s tím ale umím pracovat a posouvám svoje hranice,“ dodává Jakub s tím, že mu bolest vždycky stála zato. Na pláži navíc ležet nevydrží. „A taky už si dneska nemyslím, že musím vždycky stihnout a zvládnout všechno,“ přibližuje svůj recept.

Poslechněte si celý záznam o cestování s pohybovým handicapem. Jakub Greschl v cestovatelské Casablance Radia Wave vypráví o Bosně, Irsku, Spojených státech a o překonávání životních trablů.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.