Nick Cave na Ghosteen představuje utopickou anatomii truchlení

9. říjen 2019

Jak může znít deska, na počátku jejíhož vzniku byla tragická smrt patnáctiletého syna? Nick Cave & The Bad Seeds na intenzivním i intimním dvojalbu Ghosteen dokazují, že různě: někdy utopicky, někdy beznadějně, jindy smířeně. Rozhodně ale výjimečně. V Komplexu jsme probrali nejenom novou nahrávku legendárního australského hudebníka, ale i dva předchozí díly právě dokončené trilogie, tedy alba Push the Sky Away a Skeleton Tree.

Patnáctiletý Arthur Cave, jedno z dvojčat Nicka Cavea a Susie Bick, v roce 2015 spadl z útesu v rodném Brightonu a na následky zranění zemřel. Nick Cave v té době natáčel album Skeleton Tree, jehož zvuk byl tragickou událostí nepochybně ovlivněn. Teprve aktuální nahrávka Ghosteen se ale se smrtí dítěte vyrovnává – a dělá to překvapivým způsobem. Nick Cave se za výrazné pomoci dlouholetého spoluhráče Warrena Ellise rozhodl rezignovat na jakékoliv náznaky rockové zvuku a svoje intimní metaforické texty vykoupal v syntezátorové lázni. Album zní tak, jak vypadá jeho obal: a na něm je zdánlivě všechno v pořádku.

Nick Cave prochází nejrůznějšími fázemi smutku: odmítání, zloba, smíření. Přivolává si na pomoc biblické obrazy, aby je vzápětí položil na zem, zbavil všeho nadpřirozeného a ukázal realitu takovou, jaká skutečně je. „Cave hodně mluví o síle imaginace, o tom, že se musíme navrátit ke stavu údivu, ke stavu zázraků. Sám to dělá prostřednictvím propojování syrové reality s únikem do fantazie,“ říká Miloš. „Jde o hledání cestiček, kde se můžou tyhle dva přístupy potkat.“ Výsledkem je monumentální i křehké album, které je nutné přizvat do svého života a nějakou dobu si s ním odžít. S každým dalším poslechem se totiž mění.

Jak Ghosteen navazuje na předchozí dvě alba a co jsou základní pilíře trilogie? Jakou roli má na albu Warren Ellis? A jak vůbec poslouchat nahrávku o smrti? Pusťte si celý Komplex.

Playlist:

Nick Cave & The Bad Seeds – Waiting For You (Ghosteen Ltd., 2019)
Nick Cave & The Bad Seeds – We No Who U R (Bad Seed Ltd., 2013)
Nick Cave & The Bad Seeds – Jubilee Street (Bad Seed Ltd., 2013)
Nick Cave & The Bad Seeds – I Need You (Bad Seed Ltd., 2015)
Nick Cave & The Bad Seeds – Rings Of Saturn (Bad Seed Ltd., 2015)
Nick Cave & The Bad Seeds – Bright Horses (Ghosteen Ltd., 2019)
Nick Cave & The Bad Seeds – Galleon Ship (Ghosteen Ltd., 2019)
Nick Cave & The Bad Seeds – Sun Forest (Ghosteen Ltd., 2019)

autoři: Jiří Špičák , Miloš Hroch
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.