Nokturnální rap a ozvuky PC Music. Vyvolávám v lidech fanatismus, říká britský rapper Denzel Himself

19. září 2023

Ve čtvrtek 14. září proběhl v pražských klubech Fuchs2 a Bike Jesus Czeching Showcase společně s oslavou 17. narozenin Radia Wave. Vítězem letošního ročníku exportního projektu Czeching se stala kapela Island Mint, která v naší spolupráci nahraje singl, videoklip a v lednu poputuje na prestižní showcasový festival Eurosonic do Holandska. Krom čtyř letošních nominovaných jsme si k narozeninám nadělili bohatý lineup, kterému kraloval britský rapper a producent Denzel Himself.

Rozhovor s britským rapperem a producentem, který v rámci nabitého lineupu probíhajícího na dvou stagích vystoupil jako hvězda večera, vedl hudební redaktor Matěj Dvořák.

Na hudební scéně se pohybuješ od roku 2017, kdy jsi vydal své první EP. Britský rap je v Česku dobře známý pro grime a drill, ty jsi ale přišel s něčím úplně odlišným. Jak byla tvá tvorba vnímána britskou scénou?

Pokud mám odpovědět upřímně, tak já se za součást britské rapové scény úplně nepovažuju. Dělám prostě takovou hudbu, jakou dělat chci a náhodou se stalo, že jsem se narodil v Británii. Nemyslím si, že bych se hlásil k tamním rapperům nebo k britské rapové scéně obecně. Řekl bych, že lidem, kterým se moje hudba líbila od samého začátku, se líbila hodně. Jakože fakt hodně. Některým byla možná lhostejná, ale to, že ti, co mi fandí, mi fandí fakt hodně, se se mnou táhne od samého začátku. Cítím, že moje hudba, můj brand prostě neinspiruje nic, co by bylo vlažný. Do určitý míry vyvolává v lidech fanatismus.

Dokážeš vyjmenovat tři jména, která byla zásadní pro konstruování tvého zvuku?

Obecně bych řekl, že mezi mé hlavní hudební vlivy patří J Dilla, Kurt Cobain a Tyler, The Creator. Určitě tihle.

Tvůj zvuk je hodně unikátní, jakými způsoby k němu přicházíš?

O tomhle často mluvím s přáteli. Jsem člověk, který si produkuje vlastní věci, mám svoje instrumentály. K tomu jsem ale velký fanoušek hudby a poslouchám všemožné žánry. Cítím, že to tak dává smysl. Přirozeně ten výsledný zvuk bude mozaikou nebo koláží toho, co mám rád. Je to nevyhnutelný. Jasně že miluju rap a miluju spoustu věcí z hiphopové kultury, ale to je jen jedna část koláče. Existuje mnoho kultur, žánrů a různých přístupů, který jsou pro mě důležitý úplně stejně. Dělám prostě to, co je v mym srdci a všechno, co jsem zmínil, se do toho nevyhnutelně propíše.

V roce 2022 jsi jako umělec vstoupil do nové éry. Označuješ ji jako goth (gotickou). Mohl bys nám do ní dát vhled, nebo vysvětlit, co pro tebe goth vlastně znamená?

Moje nová éra „goth cowboy“ je zajímavá, protože ani jeden z těch dvou termínů u mě není nový. Odkazoval jsem na kovbojskou siluetu už několik let zpátky na různých tracích a remixech. No a ten termín goth byl spjatý s mojí image od úplnýho začátku, ale přirozeně se to teď propojilo. Pro mě slovo goth reprezentuje.. no můžete mít gotickou architekturu, gotickou literaturu, pro mě to znamená určitý stylistický přístup. Něco, co tak trochu vybočuje a spíš oslavuje idiosynkrasie. Oslavuje to „víc noční“, takovou temnější energii. To se mnou vždycky rezonovalo.

Spolupracoval jsi se spoustou umělců, například Lord Apex nebo dokonce se zakladatelem PC Music A. G. Cookem. To je label, který velmi brzo ukončí svou činnost. Jak k této spolupráci došlo?

Shoutout A. G. Cookovi, to je frajer. Myslím, že mi jednou PC Music prostě napsali zprávu: „Yo, fakt se mi líbí tvůj track Birdie“. Což bylo teda šílený, nemůžu o sobě říct, že jsem největší odborník na historii PC Music, ale rozhodně jsem studentem jak A. G. Cooka tak i SOPHIE, a hned jak jsem viděl tu zprávu, bylo to pro mě surreální. A. G. ve mě prostě něco viděl, oblíbil si co dělám a s ohledem na v uvozovkách větší jména, s kterýma plánuju spolupracovat do budoucna, u toho A. G. byl prostě dřív. Je to vizionář.

Poslední otázka je, co tě čeká dál, viděl jsem, že jsi byl na tour s Peggym (JPEGMAFIA) a vím, že jsi na něj odkazoval nedávným singlem Goth Peggy. Můžeme očekávat nějaké spolupráce tohohle druhu?

To by bylo skvělý, že? Nic nenaznačuju a netvrdím, že nějaká naše spolupráce existuje, ale kdo ví?

Jak frontman kapely Island Mint Matyáš Adámek vnímá výhru v Czechingu 2023? A „sedí“ teď Denzel Himself na novém projektu? Poslechněte si celou reportáž z Czeching Showcasu a 17. narozenin Radia Wave, kterou připravil hudební redaktor Matěj Dvořák.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.