Noomi Rapace promrhala 7 životů ve videopůjčovně Netflix

5. prosinec 2017

V roce 2047 už se o zdecimovaném životním prostředí a přelidněné Zemi přestane jen mluvit, ale začne se s tím i něco dělat. Výsledkem bude ponurá dystopie, ve které vláda začne tvrdě vymáhat politiku maximálně jednoho dítěte na každý manželský pár. Alespoň takhle to prorokuje nový sci-fi film Tommyho Wirkoly 7 životů.

Činorodý dědeček čerstvě narozených identických sedmerčat Terrence ale vymyslí způsob, jak své vnučky zachránit. Tajně jim dá jména podle dnů v týdnu a zařídí pro ně pevný životní rytmus. Všechny se vydávají za jednu a tutéž osobu a každá z nich může vycházet ven jen jeden den v týdnu. Jednoho úterního rána se ale dívka jménem Pondělí nevrátí domů.

Sedmkrát Noomi

Na 7 životů se můžeme dívat dvěma způsoby. Jako na originální příběh, jehož potenciál tvůrci promarnili v haldě akčních scén, nebo jako na film, jehož akční scény se snaží zamaskovat, že příběh je plný obřích logických děr. Pokud bychom tedy čekali, že se zápletka rozvine do futuristické detektivky, ve které zbylých šest sester v utajení pátrá po zmizelém sourozenci, byli bychom na omylu. Stejné zklamání by přišlo i v případě, že bychom si slibovali vrstevnatou hereckou kreaci Noomi Rapace, obsazené do rolí všech sedmi sester. U jednotlivých sourozenkyň totiž jde spíš o to, jak dobře umí která z nich utíkat nebo rozbíjet protivníkům různé předměty o hlavu, než o jemnější povahové nuance. Zhruba po půlhodině stopáže totiž přichází zvrat, který film posune do polohy přímočaré akční honičky mezi sedmerčaty a zlotřilou vládní agenturou.

Pamětníci éry videopůjčoven by si u sledování 7 životů mohli vzpomenout na množství podobně vystavěných sci-fi filmů z osmdesátých a devadesátých let – film Obojek se odehrával ve vězení, kde vězni měli na krku připevněné obojky, které explodovaly při pokusu o útěk, ve Virtuozitě hrdinové pronásledují umělou inteligenci složenou z myslí několika sériových vrahů, Screamers: Hlasy z podzemí o robotických zbraních vyhlížejících jako lidé vycházeli z paranoidní povídky Philipa K. Dicka. Všechny tyto filmy měly neobvyklé a lákavé zápletky, které ale sloužily jen jako odrazový můstek k více méně konvenční nízkorozpočtové akci. Po konci videopůjčoven podobné filmy do velké míry zmizely z trhu. Dnešní akční sci-fi od Matrixu po Blade Runnera 2049 dokáží akční a scifistickou složku spojovat dohromady mnohem sofistikovaněji. Ve skutečnosti se ale úplně nevytratily. Jen se natáčejí v Evropě a distribuuje je Netflix.

Know-how Luka Bessona

7 životů je koprodukční film, jehož majoritním producentem je společnost italské producentky Raffaelly De Laurentiis, která sídlí ve Francii. Podíleli se na něm ale i Britové, Američané a Belgičané, natočen byl v angličtině s hollywoodskými hvězdami (vedle Noomi Rapace také Willem Dafoe nebo Glenn Close), v režii Nora Tommyho Wirkoly, který začínal nezávislou zombie komedií Mrtvý sníh, ale má za sebou i hollywoodskou zakázku Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic. Rozpočet filmu není známý, ale rozhodně se bude pohybovat spíš v dimenzích snímků jako John Wyck nebo Atomic Blonde než stomilionových megafilmů jako Valerian a město tisíce planet nebo Ghost in the Shell. Na to se svět budoucnosti příliš málo liší od toho našeho dnešního a příliš mnoho scén se odehrává v civilně zařízených interiérech.

Jinými slovy, jde o podobný model, jaký už léta relativně úspěšně provozuje francouzská společnost EuropaCorp, spojená se jménem Luka Bessona, která vyrábí především odlehčené spotřební akční filmy jako série Taxi, 96 hodin nebo 13. okrsek. 7 životů by se k nim klidně mohlo zařadit. Wirkola, který proslul zejména filmy s krvavými gore efekty, si i tady dává záležet, aby akční scény vylepšil patřičně ohavnými a explicitně zobrazenými zraněními. Akční scény, v nichž šest žen, které strávily většinu života doma v pokoji, likviduje členy speciálně vycvičené zásahové jednotky, nepůsobí příliš realisticky, ale i to je součástí bezelstného kouzla filmových béček.

V hlavní roli Netflix

K tomu ostatně patří i to, že dynamice sedmi identických sester začne hodně rychle docházet dech. O tom, kolik jídla a dalších základních potřeb musely ukrývající se sestry nepozorovaně spotřebovat nebo proč je mocná státní agentura nezlikvidovala mnohem dříve a efektivněji, raději neuvažujme. Také pointa, ke které Wirkolův film směřuje, se dá odhadnout hodně dopředu, zvlášť pro diváky, kteří se aspoň trochu orientují ve sci-fi filmech. Otázka, jak moc nám naivita a předvídatelnost snímku bude vadit, pak závisí na naší toleranci vůči filmům, které mají mnohem nižší ambice než „áčkové“ podívané.

Z filmu 7 životů

Fakt, že 7 životů koupil do distribuce Netflix, také něco vypovídá o návratu béčkové sci-fi s originálními, ale nedomyšlenými nápady. Obří VOD kanál se totiž stává silným hráčem ve sféře středně nákladných a nezávislých filmů, které v kinech mají problém soutěžit s mnohem lépe propagovanými stomilionovými blockbustery. Ostatně, sci-fi filmy Spectral a ARQ, které také distribuuje Netflix, mají v principu se 7 životy hodně společného. S touhle nabídkou Netflix směřuje k tomu, stát se novodobou virtuální videopůjčovnou.

Poslechněte si i tříminutové audio, ve kterém sedm Antonínů Tesařů převypravuje akční story z videopůjčovny Netflix.

Hodnocení: 61 %

 

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.