Nová deska je dvouletá tvrdá práce, jsme ponořené do každého aspektu, říká Huyen Vi Tranová z Viah

19. květen 2022

„První deska asi nebyla tolik práce. Byla jsem v takovém tandemu s Jiřím Burianem a ten udělal spoustu práce za mě. Tak jsem si spíš psala písničky a bylo to takové klidné a příjemné. Nemusela jsem se zaobírat detaily s mixem nebo masteringem. A teď jsme fakt ponořené do každého malého aspektu nové desky. Spoustu těch věcí si i samy produkujeme. Je to třeba dvouletá a celkem tvrdá práce,“ říká hudebnice Huyen Vi Tranová z kapely Viah.

Domácí kapelu Viah dnes tvoří hudebnice Huyen Vi Tranová, Rosalie Malinská a Veronika Hurtová. Poslední dva roky strávily na práci druhé studiové desky, která nese název Crash Report a vychází ve středu 18. května na tuzemském labelu Bad Names. Hostují na ní hudebníci z projektu P/\ST nebo producenti Isama Zing a Aid Kid. Jakým způsobem přistoupila trojice hudebnic k práci na novém albu během probíhající pandemie a lockdownů?

Čtěte také

„Do té doby, než vznikla tahle deska, jsem všechny texty k písničkám psala sama. Chtěla jsem mezi námi pocítit kolektivní tvorbu. Takže jsme si založily online dokument, do kterého můžeme psát všechny tři. Začaly jsme se během pandemie scházet na skupinovém hovoru. Tam jsme vždy hodinu věnovaly pouze samotnému psaní. Poslouchaly jsme jen zvuky vzájemných klávesnic. Zadávaly jsme si navzájem témata a třeba po 20 minutách jsme si pročetly práce těch druhých,“ popisuje práci na desce Vi.

„V roce 2019 jsme hrály každý týden někde. Začaly jsme se v tom hodně cyklit. Přestaly jsme vnímat vztahy mezi námi i naše vlastní těla. Spíš jsme tak jako existovaly. A ještě to byla taková holčičí kapela. Věděly jsme, že to funguje, ale zároveň jsme si myslely, že máme navíc. Vždycky jsem ty věci chtěla víc hrát, ale neměla jsem na to čas. Takže jsem cítila, jak se nestíhám. Pandemie nám dovolila udělat celý reset kapely,“ říká hudebnice. „Dneska je ta kapela ve fázi, ve které jsem naprosto spokojená. To, kam teď míříme, je pro nás velmi příjemný směr,“ uzavírá Huyen Vi Tranová.

Jak bude v roce 2022 vypadat živé vystoupení kapely Viah? A jakou netradiční zálibu má hudebnice Huyen Vi Tranová? Poslechněte si celý rozhovor.

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.