Nová hudba bok po boku i na dálku. Merzbow a Boris pohřbívají rok 2020, zatímco Jesu znovu nalézají světlo

29. říjen 2020

Nahrávání a tvůrčí spolupráce na dálku není ve světě, kde jednotliví členové kapel žijí třeba na jiných kontinentech, nic nového. Pandemická situace však ze spolupráce bez osobního kontaktu učinila mnohdy až nutnost.

Za humorný konec to vzali tvůrci online série Two Minutes to Late Night, kteří každý týden nabízí hravé covery slavných skladeb v podání elity alternativní kytarové scény: v nejnovější epizodě tak na dálku nahrávali Dylan Carlson z Earth, Marissa Nadler či Steve Brodsky z Cave In.

Logicky působí i spojení dvou britských muzikantů, kteří rádi experimentují s písničkovým tvarem a mají blízko k velmi křehké hudbě. Richard Youngs a Daniel O'Sullivan své první společné album vydají na začátku prosince. Přímo z pandemické nejistoty pak vzešla společná deska japonských Boris a jejich krajana Merzbowa. Pokud byste ale od této spolupráce, kterou navíc rámují slova o kritickém roce, čekali nekompromisní řežbu, první singl Away From You svým poklidem přinejmenším zaskočí.

A poklid, byť prostoupený i nepředvídatelnou nervozitou, je blízký hudbě projektu Clinamen, v němž se potkali polský elektronický hudebník Krzysztof Ostrowski a Jakub Ziołek, kterého znají fanoušci tvrdé hudby zejména díky dnes už spícímu projektu Stara Rzeka.

Je překvapivější, že společná skladba Boris a Merzbowa je v podstatě baladou anebo že postrockoví Elbe přehodili výhybku směrem k doom metalu? A je logičtější tvůrčí spojení z projektu Clinamen nebo synergie Daniela O'Sullivana a Richarda Youngse? Poslouchejte novinkové Modeláře a dozvíte se víc.

Playlist:

Mutoid Man + Droneflower + Earth + Big Business – Spooky
Daniel O'Sullivan & Richard Youngs – Don't Hang With Angels
Jesu – Alone
Elbe – Looking Back
Elbe – Valleys Full of Milk
Boris + Merzbow – Away From You
Clinamen – Ai
Clinamen – Fora
Liturgy – Lonely Oioion

 

autor: Viktor Palák
Spustit audio