NOVINKY: Bílej kluk, ADULT., Kelsey Lu, City Girls a další

26. listopad 2018

Současná česká klubová elektronika, dark wave z Detroitu nebo mytologická anglická psychedelie. Poslední listopadová nůše novinek je opět těhotná možnosti a přeplněná hudbou, která bourá hranice mezi mainstreamem a alternativou. Těšit se můžete na jména jako Bílej kluk, Hen Ogledd, City Girls nebo ADULT.

City Girls – Twerk
Credits: Caresha Brownlee, Jatavia Johnson
Label: Quality Control Music/Motown Records/Capitol Records

Dívčí rapové duo City Girls z Floridy se s tím nemaže. Po květnovém debutu Period vydaly na začátku listopadu už druhé letošní album Girl Code. Vědět o sobě daly hostovačkou v Drakeově hitu In My Feelings, teď Yung Miami a JT možná čeká vlastní hvězdná kariéra. Mírným problémem ale asi bude, že JT je aktuálně ve vězení za daňové podvody. Singl Twerk má na desce i remixovou podobu s hostující Cardi B, my si ale nasazujeme původní verzi. 

Bílej kluk – Street Of Memories
Credits: Michal Plodek
Label: BCAA System

Talentovaný pražský producent Bílej kluk, člen kolektivu Blazing Bullets a Reaper Death Seal Corp se vrací s novým singlem Street Of Memories. Nechybí k němu ani tradičně halucinogenní video. Bílej kluk navíc chystá na prosinec nové EPčko.

Kelsey Lu – Due West
Credits: Kelsey Lu, Rodaidh McDonald
Label: Columbia Records

Muliinstrumentalistka Kelsey Lu před dvěma lety překvapila originálním barokním popem na EPčku Church. Následně spolupracovala s Lady Gaga nebo Blood Orange, podepsala velké značce a začala připravovat debutovou desku. Tu po singlu Shades of Blue vydaném na jaře připomíná novinka Due West, pod kterou jsou s ní znovu podepsáni v roli producentů i Rodaidh McDonald (the xx, Sampha) a Skrillex. Píseň je podle Kelsey Lu o "nekonečném zpochybnění romantiky domova a toho co opouštíme abychom získali naději v tom, co je před námi."

ADULT. – Does The Body Know?
Credits: Adam Lee Miller, Nikola Kuperus
Label: Dais Records

Detroitská dvojice ADULT. už víc než dvě dekády prozkoumává temná zákoutí post-punku, syrového synth popu a tanečních rytmů. Aktuálně vydává duo Adam Lee Miller a Nikola Kuperus už sedmé album This Behavior, které prý vznikalo v naprosté izolaci uprostřed lesů v Michiganu. Deska je plná hodně temných bangerů, my si ale do rotace vybíráme alespoň záblesk naděje v podobě tracku Does The Body Know?

The Left Outsides – Clothed In Ivy Obscured By Dust
Credits: The Left Outsides
Label: Mark Nicholas, Alison Cotton

Hudba manželské dvojice The Left Outsides navazuje na tradici psychedelického folku od kapel jako třeba Espers, mezi jejich inspirace bysme ale mohli řadit klidně i legendární zpěvačku Nico. Mark Nicholas a Alison Cotton fungují na scéně už jedenáct let a jejich poslední album se jmenuje All That Remains a do naší rotace putuje skladba Clothed In Ivy Obscured By Dust, která míchá folkové vokály s indie rockovým feelingem.

Peaking Lights – I Can Read Your Mind
Credits: Aaron Coyes, Indra Dunis
Label: Dekmantel

Přesně osm let je na scéně dvojice Peaking Lights, kterou tvoří Aaron Coyes a Indra Dunis a stejně dlouhou dobu tak trvá i jejich snaha propojit psychedelický lo-fi pop s ozvuky dubu nebo dream popu. Na aktuální nahrávce Sea Of Sand do toho znovu šlápli a ukázali, že se nemusí omezovat - každý z šesti tracků přesahuje stopáž šesti minut a každý je teleportem do světa plného hypnotických repetic a melodických háčků. Do naší rotace putuje track I Can Read Your Mind.

Hen Ogledd – Tiny Witch Hunter
Credits: Richard Dawson
Label: Weird World

Technologie i mytologie, synth pop, post-punk a folk. Tohle všechno v sobě spojuje anglická skupina Hen Ogledd, ve které se potkává autor jednoho z nejlepších loňských alb Richard Dawson, harfista Rhodri Davies, Sally Pin a Dawn Bothwell. Po debutovém úderném singlu Problem Child si teď nasazujeme trochu vyšinutější skladbu Tiny Witch Hunter a samozřejmě doporučujeme celé album Mogic vydané na labelu Weird World.

autoři: Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka