NOVINKY: Childish Gambino, Ariana Grande, Iceage, Rae Sremmurd, Bratři a další sourozenci

14. květen 2018

Melancholický český song o lásce a o životě od nového projektu Šimona Kukače z kapely Role, satirická obžaloba současné Ameriky v podání Childish Gambina nebo nečekaná spolupráce Iceage a Sky Ferreiry. Další nůše květnových novinek je tentokrát mimořádně těhotná možnostmi – nechybí ani ukázka z opulentní trojdesky Rae Sremmurd, DJ Koze a spolupráce Dawn s grimovým producentem Mumdance. A možná přijde i Ariana Grande.

Virval – Pusu malovala
Credits: Virval
Label: self-released

Pražská kytarovka Role už se na české scéně dávno etablovala, přišel tedy čas na boční projekty. Jeden takový připravil i Šimon Kukač, který pod jménem Virval právě vydává podomácku nahrané debutové EP. Čtyřskladbový eponymní release je plný odlehčených indie popových skladeb s českými texty, kterým nechybí ani decentní dávka melancholie. Do rotace putuje skladba Pusu malovala.

Dawn x Mumdance – Guardian Angel
Credits: Dawn Angeliqué Richard, Jack Adams
Label: Local Action Records

Zpěvačka Dawn Richard je už dlouho považována za jednu z nejoriginálnějších průkopnic futuristického R&B, anglický producent Mumdance se zase dlouhá léta pohybuje na scéně instrumentálního ostrovního grimu. Jejich spojení v tracku Guardian Angel dává smysl – Mumdance trochu ohobloval zvukové hrany ve prospěch popu, tracku to ale rozhodně prospívá.

Ruined Families – Whole Car
Credits: Ruined Families
Label: Adagio830

Řecká kapela Ruined Families, kterou jsme mohli vidět třeba na rokycanském festivalu Fluff v roce 2014, svoji hudbu označuje za futuristický hardcore – alespoň takhle komentovali svoji zatím poslední desku Education z roku 2016. K albu se teď po nějaké době vrátili a vypustili videoklip k písni Whole Car. Song tak putuje do našich novinek.

Bratři – Manual
Credits: Bratři
Label: self-released

Projekt Bratři je opravdu příhodně pojmenovaný - tvoří ho totiž opravdoví bratři Jiří a Ondřej – pozor vtip. Jejich hudba už ale tolik vtipná není, jde spíš o energickou kombinaci taneční elektroniky s melancholickým podtónem. Přesně takový je i jejich aktuální singl Manual, kterým skupina navazuje na svoje loňské debutové EP a který teď vypustila na svůj Soundcloud.

Childish Gambino – This Is America
Credits: Donald Glover
Label: RCA Records

Bez debat nejdiskutovanější track i video posledních dní má na svědomí hvězda současného rapu a autor seriálu Atlanta Donald Glover. Ten se sice chystá opustit svůj pseudonym Childish Gambino, jednu novou desku ale ještě stihne. Do světa vypustil dvě skladby, hodně se ale mluví hlavně o This Is America a kritice současné Ameriky. Zmíněné video režíroval spolutvůrce Atlanty Hiro Murai.

Rae Sremmurd – Close ft. Travis Scott
Credits: Slim Jxmmi, Swae Lee, Jacques Webster
Label: Eardruma Records / Interscope Records

Dlouho očekávané masivní trojalbum trapové dvojice Rae Sremmurd je konečně venku a my se mu budeme věnovat v rubrice Deska týdne. Než důkladně rozebereme sólová alba obou bratrů i jedno společné, pouštíme si do rotace baladický track Close s hostujícím Travisem Scottem. Close se tak přidává k dalšímu singlu Powerglide, který už si nějakou dobu hrajeme.

Iceage – Pain Killer ft. Sky Ferreira
Credits: Johan Surrballe Wieth, Dan Kjær Nielsen, Elias Bender Rønnenfelt, Jakob Tvilling Pless, Sky Tonia Ferreira
Label: Matador

Jedna z prvních kapel, která upozornila na potenciál dánské post-punkové scény, je konečně zpátky s novým albem. Iceage po čtyřech letech od alba Plowing Into The Field Of Love navazují deskou Beyondless, ze které už si hrajeme tíživý song Catch It. K němu teď přidáváme trochu překvapivě znějící singl Painkiller. Na něm kromě hostující zpěvačky Sky Ferreiry slyšíme i saxofony.

DJ Koze – Colours of Autumn ft. Speech
Credits: Stefan Kozalla, Todd Thomas
Label: Pampa

Německý elektronický producent DJ Koze vydal minulý týden své třetí studiové album a deska sbírá skvělé recenze. Jeho spirituální house doplňuje i spousta hostujících vokalistů, jako jsou Róisín Murphy, José González, Kurt Wagner nebo Speech z hiphopové skupiny Arrested Development. Právě jeho skladba Colors of Autumn nás z šestnáctiiskladbového tracklistu zaujala nejvíc.

Ariana Grande – No Tears Left To Cry
Credits: Ariana Grande, Max Martin, Ilya Salmanzadeh, Savan Kotecha
Label: Republic

Popová hvězda Ariana Grande chystá na letošní léto frontální útok s novou deskou Sweetener. Vyjde na konci července a o propagaci se aktuálně stará singl No Tears Left To Cry, který je opatřený futuristickým videoklipem. Týden po uvedení už skladba stihla dobýt hitparády v několika zemích včetně České republiky a mluví se o potenciálním hitu letošního léta. Žádný div, když mezi spoluautory je i švédský popový demiurg Max Martin.

Gallant – Doesn't Matter
Credits: Christopher Gallant, Julian Bunetta, Stint & John Ryan
Label: Mind of a Genius

Dva roky po chváleném debutu Ology se losangelský zpěvák Gallant vrací s novým materiálem. Obstará ho singl Doesn´t Matter, který už také ohlašuje jeho další album. To ale zatím nese jen tajuplný název G3 a je slíbeno na letošní rok. V Doesn´t Matter se Gallant překvapivě spojil s producentským týmem, který má za sebou několik hitů One Direction, žádný boybandový sacharín ale naštěstí ze skladby necítíme.

autoři: Jiří Špičák , Karel Veselý

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.