NOVINKY: Childish Gambino, Lil Uzi Vert, International Teachers of Pop a další vyučující

30. březen 2020

Lil Uzi Vert láme se svojí novinkou žebříčky a sklízí všude samou chválu, stejně tak The Weeknd s novým albem. Katarzia čtvrté album zatím jen avizuje singlem, v němž se vyslovila, že samota jí nevadí. Což by ve společnosti aktuálních novinek nemuselo vadit na chvíli téměř nikomu.

International Teachers of Pop – Don’t Diss The Disco

Credits: Adrian Flanagan, Dean Honer, Leonore Wheatley
Label: Desolate Spools
Album: Pop Gossip

Nové hvězdy divného britského synthpopu se po loňském albovém debutu poměrně rychle dostaly tzv. do řečí a všimli si jich třeba i dramaturgové festivalu Beseda u Bigbítu, kde vystřihly pozoruhodný set. Teď se ale ze zjevných důvodů soustředí spíš na nahrávání. International Teachers of Pop vydají svoje druhé album Pop Gossip na konci května a teď nám z něj posílají první ukázku, singl Don’t Diss The Disco. A je to opět banger.

Shura – Elevator Girl ft. Ivy Sole

Credits: Alexandra Lilah Denton
Label: Secretly Canadian
Album: Elevator Girl single

Anglická zpěvačka Shura už je na scéně skoro deset let, pořád se ale drží trochu v pozadí – místo velkých hitparádových hitů pouští do světa spíš delikátní songy zřetelně odkazující na optimistický vibe a všechny polohy urban music. Stejně na tom je i nový singl Elevator Girl, ve kterém hostuje rapperka Ivy Sole. Svoji druhou dlouhohrající desku vydala Shura loni, takže asi nemůžeme čekat, že by na ni albově navázala hned letos. I singl ale stojí za to.

The Cleaners from Venus – Dolly Birds & Spies

Credits: Martin Newell
Label: self-released
Album: Dolly Birds & Spies

Nejlepší neznámá kapela na světě, jedna z mála skupin, které si opravdu zaslouží označení kultovní, mistři hitových melodií, kteří nikdy žádný hit neměli: to všechno jsou The Cleaners from Venus, kteří vznikli na konci osmdesátých let jako další z projektů Martina Newella, vydávali svoji hudbu výhradně na kazetách a operovali mimo tradiční distribuční kanály. Tenhle přístup jim vlastně vydržel dodnes: pořád vrší další a další kytarové hitovky a pořád je nikdo moc neposlouchá. Tak to máme rádi. Chystané album Dolly Birds & Spies se jako vždy natáčelo na osmistopý magnetofon a my si z něj do rotace zařazujeme titulní singl.

Childish Gambino – 35.31

Credits: Donald Glover, Dacoury Natche, Erwin Henderson, Jr., Jr. Curtis Kirk, Peaches Monroee, Sam Sugarman
Label: RCA
Album: 3.15.20

Donald Glover je skvělý režisér, scenárista a herec (což ukázal třeba v oceňovaném seriálu Atlanta), ale je také rapper a hudebník vystupující jako Childish Gambino. Své čtvrté studiové album 3.15.20 nejprve nechal hrát na svém webu, pak ho stáhl a vydal nečekaně minulý víkend klasickým způsobem. Na desce hostují třeba Ariana Grande nebo 21 Savage a mezi producenty nejčastěji figuruje DJ Dahi, který stojí třeba za několika hity Drakea nebo Kendricka Lamara. Je podepsaný i pod optimistickou a rozjuchanou skladbou 35.31, kterou si z nové desky Childish Gambina vybíráme a která by se podle nás mohla stát hitem.

The Weeknd – Hardest to Love

Credits: Abel Tesfaye, Karl Martin Sandberg, Oscar Holter
Label: Republic
Album: After Hours

Nové album kanadského R&B zpěváka The Weeknda zatím sklízí nadšení kritiky a láme streamovací rekordy. Weeknd nahrál After Hours s týmem spolupracovníků, do nějž se vešli trapový producent Metro Boomin, elektronický experimentátor Oneohtrix Point Never i švédský popový hitmaker Max Martin. Právě ten stojí za melodií skladby Hardest to Love, v níž se The Weeknd dost nečekaně pouští do drum’n’bassu se smyčci. Nepravděpodobná kombinace, a přesto funguje.

Billow – Girls

Credits: Lenka Zbořilová, Jakub Zbořil, Vojtěch Veselý
Label: Z Tapes

Pouhých 5 měsíců od vydání poslední desky Seascape se dreampopové trio Billow z Veselí nad Moravou vrací s novým singlem Girls. Skladba je první ochutnávkou z nové desky, která by měla vyjít na labelu Z Tapes na podzim letošního roku. „Sešlo se nám hned několik zvukově i tematicky spřízněných písniček s pracovními názvy Missing Persons – o přátelích, známých, ale i lidech cizích, kteří se v posledních letech vytratili: z životů našich, z životů jiných či úplně,“ říká k desce zpěvačka Lenka Zbořilová.

Prefect – Prison

Credits: Scott O’Hara, Liam Kenny, Pat Telfer
Label: Eternal Soundcheck
Album: The Ghost

Může se zdát, že Prefect jsou novou, čerstvou kapelou na australské scéně, ale opak je pravdou. Melbournské trojice dříve spojená s čelním undergroundovým labelem Bedroom Suck Records z Adelaide zkrátila svůj název o první slovo a vytasila se s albem The Ghost. Prefect jsou barevné sklíčko na dně potoka, utajený poklad klasického, trochu rozhašeného australského indie rocku. Tematická Prison tak logicky putuje i do naší rotace.

Lil Uzi Vert – Lo Mein

Credits: Symere Woods
Label: Atlantic
Album: Eternal Atake

Lil Uzi Vert na Eternal Atake ukázal, kdo je tady (aspoň na chvíli) šéf. Od jeho prvního, tři roky starého alba kolem něj pulsovala aura velkých očekávání ohledně druhé nahrávky. A kupodivu byla naplněna. Občas se to poštěstí, Lil Uzi Vert totiž vyšperkoval svůj styl a fanouškům i publicistům doslova vyrazil dech. My přidáváme druhou skladbu Lo Mein, na níž se producentsky podíleli Bugz Ronin a Brandon Finessin a jejíž název odkazuje na čínskou specialitu stejného jména.

Sorry – As the Sun Sets

Credits: Asha Lorenz, Luis O’Bryen
Label: Domino
Album: 925

Pokud se z mladé ostrovní kytarové scény vyplatí někoho bedlivě sledovat, jsou to právě Sorry, kteří v pátek konečně vydali svůj debut 925. Kapela, jejíž zvuk balancuje někde mezi britským kánonem osmdesátých a devadesátých let a americkou alternativní scénou stejné doby, má totiž jednu velikou přednost – je absolutně nepředvídatelná. A na rozdíl od podobně nadějných „hype“ kytarovek, jako byli třeba loni Black Midi, jejich debut 925 více než překonal všechen ten humbuk kolem.

Katarzia – Samota mi nevadí

Credits: Katarína Kubošiová
Label: Slnko Records
Album: Celibát

Singlem o samotě Katarzia ohlašuje vydání svého čtvrtého alba Celibát. Pro videoklip k němu slovenská hudebnice žijící v Praze použila záběry ze svého mobilního telefonu, které natočila předtím, než se Evropa uzavřela. Album Katarzia nahrávala opět ve spolupráci s producentem Jonatánem Pastirčákem aka Pjonim, s nímž před dvěma lety připravila ceněnou desku Antigona.

autoři: Judita Císařová , Jakub Kaifosz , Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.