Novinky Radia Wave: 14. týden

5. duben 2011
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 13. týden roku 2011.

S.C.U.MSummon The Sound Debut londýnské skupiny S.C.U.M patří k námi nejočekávanějším nahrávkám následujícího léta. Mladíci se na britské alternativní scéně zjevili před dvěma lety a už jejich první singl Vision Arise dával tušit vznik netuctové kapely. Následovala trilogie nazvaná SIGNALS (Paris, Berlin a Warsaw) a po skvělé reputaci, kterou si udělali jako koncertní kapela, S.C.U.M tento měsíc podepsalo slavné vydavatelství Mute. Skladba Summon The Sound je prvním singlem z připravovaného alba, který v těchto dnech vychází i jako vinylový příspěvek k „Record Store Day“.

Davila 666 Obsesionao Jako odpověď na syrový rock šedesátých a sedmdesátých let si v roce 2005 založila šestice undergroundových hudebníků z Portorika řinčivou kapelu Davila 666. Po trochu neprávem přehlíženém debutu se vrací s deskou Tan Bajo, která barvitě ilustruje jejich hudebně-anarchistické postoje a lásku ke špinavému rock'n'rollu. Pokud vám přijdou spousty mladých garážových lo-fi skupin typu Dum Dum Girls příliš bezzubé, jsou ke spravení chuti Portorikánci Davila 666 přímo ideální.

02302044.jpeg

Robot Koch & John RobinsonThe Future V projektu Robot Robinson se potkávají Robot Koch alias dvorní producent německého projektu Jahcoozi a John Robinson, rapper skupiny Scienz of Life z New Jersey. Jejich společné album vychází 12. dubna na značce Project: Mooncircle, kde vydávají desky jak Robot Koch, tak i John Robinson a jejich projekty.

Thurston MooreBenediction Praotec indie hudby Thurston Moore vydává podobně jako ostatní členové newyorských klasiků Sonic Youth spousty sólových nahrávek: Vedle těch ryze experimentálních po čase přichází i se snad nejuhlazenější sbírkou písniček za dosavadní kariéru. Za až nezvykle přívětivým zvukem nové desky Demolished Thoughts stojí sám slavný Beck, kterého Moore přizval jako producenta. Píseň Benediction nese typický Beckův otisk, podobně jako když před lety pomohl na svět albu IRM od Charlotte Gainsbourg.

02301989.jpeg

Kode9 & The SpaceApe Otherman Dubstepoví klasikové – producent Kode9 a rapper The SpaceApe – se vrací pět let po průlomovém debutu Memories Of The Future. Nová deska se jmenuje Black Sun a vychází v polovině dubna samozřejmě na značce Hyperdub, které šéfuje právě Steve Goodman alias Kode9. Po titulní skladbě, vydané v loňském roce, album aktuálně propaguje singl Otherman / Love Is A Drug.

UNKLE ft. Nick Cave Money And Run Nečekaným hostem na novém singlu skupiny UNKLE je Nick Cave. Nedávní návštěvníci Prahy James Lavelle a Pablo Clements si ho pozvali na EP Only The Lonely. EP s pěti skladbami vyšlo 4. dubna a hostují na něm také Liela Moss z The Duke Spirit nebo Rachel Fannan ze Sleepy Sun.

KvětyNoc Brněnská skupina kolem Martina Kyšperského, kterou jsme letos vyslali na holandský festival Eurosonic, vydává novou sbírku písní V čajové konvici. Nejedná se však úplně o klasické album, neboť nové skladby vznikly v souvislosti s divadelním představením o komiksové postavě Svět podle Fagi. Sám Kyšperský upřesňuje: „Album V čajové konvici není hudba k divadlu. Jsou to písně z projektu ‚Svět podle Fagi‘. Do něj patří i představení Divadla DNO, stejně jako knižně vydaný komiks a facebooková doména. Já se na projektu podílel, byl jsem přizván. Všechny písně byly složeny na základě tohoto popudu a střídavě se objevují i v divadelním představení, v němž pravidelně hraju. Prostě jednoduchý, lehký písničky, který bychom jinak nestvořili.“

02234804.jpeg

Hezekiah Jones Mind Malaise Neustále se proměňující okruh hudebníků okolo Raphaela Cutrufella přichystal novinku Have You Seen Our New Fort?. Po jednom albu a několika EP tak znovu můžeme nasát mnoho podob rušné indiefolkové scény z okolí Filadelfie.

Battles ft. Matias Aguayo Ice Cream Trochu se zpožděním servírujeme první singl z alba Gloss Drop od newyorských eklektiků Battles. Gloss Drop má navázat na velký úspěch čtyři roky staré desky Mirrored a zároveň bude první nahrávkou bez Tyondaie Braxtona. To už teď provokuje spoustu zlých jazyků k zatracování desky, která vyjde až v červnu, nejen proto, že Braxton byl v Battles dominantním zjevem. Snad aby neponechali nic náhodě, přizvali si zbylí členové Battles na novinku hned několik vokalistů: Garyho Numana, Yamantaku Eye z The Boredoms, Kazu Makino z Blonde Redhead anebo původem chilského producenta a zpěváka Matiase Aguayo, který hostuje právě ve skladbě Ice Cream.

Okkervil River Wake & Be Fine Texaští indierockeři Okkervil River konečně uvolnili první singl z očekávané studiovky I Am Very Far. Album vyjde 10. května na značce Jagjaguwar a bude to už šesté album, které Will Sheff a spol. vydají. Navazují s ním na tři roky starý úspěch sbírky Stand Ins, kterou představili i v pražském Rock Café. Okkervil River jste ale také mohli zaznamenat na společné loňské nahrávce s guruem psychedelického rocku Roky Ericksonem.

02302036.jpeg

AtmosphereShe’s Enough Hiphopová dvojice Atmosphere z Minnesoty vydá v polovině dubna po dvou letech nové album The Family Sign. Album prý odráží nová témata, která před Sluga a Anta postavil život, jako je třeba rodičovství. Po pilotním singlu Just For Show vypouští na internet novinku She's Enough.

autoři: Tomáš Turek , Karel Veselý
Spustit audio