Novinky Radia Wave: 19. týden

10. květen 2011
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 19. týden roku 2011.

Danger Mouse & Daniele Luppi – The World Spousta hudebníků se dnes pokouší evokovat atmosféry soundtracků Ennia Morriconeho, ale málokdo je tak důsledný jako velmi žádaný producent Danger Mouse. Pro projekt Rome se spojil s italským skladatelem Danielem Luppim a jejich společné, pět let připravované album je oslavou právě hudby ze spaghetti westernů, respektive Morriconeho díla. K nahrání Rome přizvali hudebníky, kteří přímo s Morriconem kultovní filmovou hudbu nahrávali, ale také dvě popové hvězdy: na albu se střídá Jack White s Norah Jones. Jako novinku vybíráme jejich závěrečný duet The World.

EMA – Milkman Sólový debut bývalé zpěvačky a kytaristky skupiny Gowns už na Radiu Wave reprezentuje lament California. A protože Erika M. Anderson vydává skvělé album Past Life Martyred Saints na sledování hodném labelu Souterrain Transmissions právě v těchto dnech, nasazujeme další rozervanou skladbu Milkman. EMA si koleduje o Desku týdne.

Black Lips – Modern Art Nezvedená parta Black Lips se etablovala nejen jako skupina, se kterou se identifikují hipsteři, ale naštěstí také jako talentovaná garážová kapela s nevypočitatelnými koncerty. Modern Art najdete na jejich už šestém albu Arabia Mountain, které by mělo být v obchodech od 7. června. Black Lips si k vytvoření Arabia Mountain přizvali britského popového producenta Marka Ronsona, což trochu vzbuzuje rozpaky, ale alespoň v singlu Modern Art není patrné nějaké výraznější uhlazení zvuku od jejich předešlé tvorby.

02333349.jpeg

13 & God – Old Age 13 & God je společný projekt zavedených skupin The Notwist a Themselves. Německá, původně indie-rocková skupina The Notwist ve spolupráci s americkým hiphopovým duem Themselves připravili druhé album Own Your Ghost (nepočítáme-li koncertní album, kterým debutovali). Směsice elektroniky, rapu a kytar v podání 13 & God funguje náramně a zachycuje širokou žánrovou paletu vydavatelství Anticon, na kterém Themselves i 13 & God vydávají.

Kid Congo & The Pink Monkey Birds – Goldin' Browne Kid Congo Powers není žádný začátečník – definoval zvuk zásadních skupin jako The Gun Club, The Cramps nebo The Bad Seeds. Od roku 2006 se ale věnuje hlavně své skupině Kid Congo & The Pink Monkey Birds, se kterou před třemi lety zazářil albem Dracula Boots. Jak nám Kid Congo nedávno prozradil v rozhovoru, pro nové album Gorilla Rose se pokusil vytvořit nový jazyk. Album opět vychází na značce In The Red Records, kde se Kid Congo mezi garážovými, o generaci mladšími kapelami cítí jako ve vodě.

02309589.jpeg

Bodi Bill – Hotel Hudba berlínského tria Bodi Bill dostává různé přezdívky od post-dub po neo-pop. Jejich třetí album What? propojuje electro-popovou chytlavost se sofistikovaností současných proudů bass music. Album, které vyšlo na jejich domácí značce Sinnbus v březnu, aktuálně propaguje singl Hotel.

Eleanor Friedberger – My Mistakes Zpěvačka sourozeneckého dua The Fiery Furnaces přichystala na červenec sólové album Last Summer. Její sólový debut nejspíš podnítil vznik posledního alba The Fiery Furnaces, kdy na Take Me Round Again oba Friedbergerové nahráli vlastní sólové verze všech písní. Eleanor prý ráda neustále předělává skladby svého bratra Matthewa a pro Last Summer se tedy rozhodla být autorkou rovnou celé desky.

Africa Hitech – Light The Way Dvojice Mark Pritchard (Harmonic33) a Steve Spacek (Spacek) už má za sebou pod jménem Africa Hitech několik povedených singlů a EPček; jejich debutové album 93 Million Miles ale vychází až čtyři roky poté, co se poprvé potkali a začali dělat hudbu. Nahrávka vychází 9. května a představuje zcela osobitý styl enigmatických producentů. 93 Million Miles je na cestě od abstraktních beatů k reggae, dubu až k free jazzu. Album vychází na značce Warp.

02099402.jpeg

Elzhi – Halftime Rapper Elzhi se proslavil jako člen hiphopové skupiny Slum Village, kterou vloni po devíti letech opustil. Novou kapitolu jeho kariéry odstartuje mixtape ELmatic, na kterém skládá poctu slavné desce Illmatic z roku 1994 newyorského rappera jménem Nas. Elzhi znovu narapoval Nasova slova a instrumentální podklady přehrála kapela Will Sessions. Prvním singlem z nahrávky je skladba Halftime, stejně jako u Nasova originálu.

Shabazz Palaces – Swerve... The Reeping Of All That Is Worthwhile (Noir Not Withstanding) Neobvyklou akvizicí labelu Sub Pop je hiphopový futurista Shabazz Palaces. Člen experimentálních hiphopových projektů Digable Planets a Cherrywine (a také bratranec Gonjasufiho) dříve vystupoval pod jménem Ishmael „Butterfly“ Butler. Pod novým jménem vydal dvě alba distribuovaná po internetu, novinka Black Up už ale vychází na konci května pod křídly slavného seattleského labelu. Skladba Swerve... desku, která vychází poslední květnový den, uzavírá.

02333423.jpeg

Gang Gang Dance – Romance Layers Autoři Desky týdne Eye Contact si do skladby Romance Layers přizvali zpěváka Alexise Taylora z Hot Chip. Jestli je pro vás škatulka electro-popu poněkud dutá, k přehodnocení servírujeme právě opojnou Romance Layers. Gang Gang Dance nahráli skvělé album a vřele doporučujeme i jejich koncerty. Na aktuálním turné se nám ale bohužel přiblíží jen 21. května, kdy vystoupí v Berlíně.

autoři: Tomáš Turek , Karel Veselý
Spustit audio