Novinky Radia Wave: 24. týden

14. červen 2011
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 23. týden roku 2011.

Stephen Malkmus And The JicksSenator Stephen Malkmus strávil uplynulý rok na koncertní šňůře k reunionu skupiny Pavement, ale při rozpačitě přijímaném comebacku slavné devadesátkové kapely nelenil a napsal nové album pro skupinu The Jicks, kterou také přes deset let vede. Po velmi vydařené desce Real Emotional Trash tedy v srpnu na značce Matador vydají Stephen Malkmus And The Jicks novou písňovou sbírku Mirror Traffic. Podobně jako u nové sólovky Thurstona Moorea se o produkci alba postaral Beck.

BeirutEast Harlem Poslední pražský koncert Beirut spoustu fanoušků nahrávek talentovaného Zacha Condona hned z několika důvodů otrávil. Snad se to pokusí nějaký domácí promotér napravit na následujícím turné Beirut, na 30. srpna totiž Zach Condon ohlásil vydání své třetí studiové desky The Rip Tide. 25letý Condon prý první singl East Harlem složil, už když mu bylo 17 let.

Spank RockEnergy Rapper Spank Rock pracoval na pokračování svého výtečného debutu YoYoYoYoYo celých pět let. První vlaštovkou z ohlášeného alba Everything Is Boring And Everyone Is A Fucking Liar je skladba Energy. O její produkci se postaral německý electro projekt Boys Noize, který do ní vysamploval skladbu Vitamin C od německých krautrockových klasiků Can. Druhé album Spank Rock vychází v polovině září.

02362934.jpeg

MRR-ADM ft. Gonjasufi5ive Neobvyklý název kalifornského projektu MRR-ADM dala dohromady počáteční písmena jejich jmen. Souloví futuristé Michael Raymond Russell a Adam Douglas Manella už spolupracovali s takovými jmény, jako jsou rapper Ghostface Killah – to si ještě v polovině nulté dekády říkali MHE – a bubeník Malcolm Catto (The Heliocentrics), s nímž natočili před třemi lety svoje debutové EPčko. Na jejich regulérním albovém debutu Archive jim ve dvou skladbách vypomáhá Gonjasufi.

The HorrorsStill Life Nejspíš jste si všimli, že se poslední dobou v našem playlistu hojně vyskytovaly písně dua Cat's Eyes, Faris Badwan ale vedle své bokovky s Rachel Zefirou připravil i nové album domovské skupiny The Horrors. Nahrávka se bude jmenovat Skying a vyjde už na konci června. Netřeba připomínat, že The Horrors si také brzy odbudou českou premiéru na festivalu Colours Of Ostrava. Singl Hurricane, který je prosycen retro syntezátorovým zvukem, už teď rozděluje dosavadní fanoušky na dva tábory: nové The Horrors lze buď přijmout s otevřenou náručí, nebo definitivně zatratit.

02271977.png

The CoathangersHurricane 8. června vychází na značce Criminal Records třetí album dívčí garážové kapely The Coathangers. Larceny & Old Lace nezní jako revoluční nahrávka, ale pro milovníky kapel z líhně feministicko-punkového hnutí Riot grrrls bude minimálně hodně zábavná. Pokud máte rádi třeba Mika Miko a ještě jste se nepřejedli garážových holčičích kapel, budou pro vás The Coathangers ideálním občerstvením.

Jamie XXFar Nearer Bubeník a producent the xx pokračuje ve své sólové kariéře, která nabrala směr k taneční hudbě. Po nespočtu remixů a albu We're New Here, na kterém předělal skladby Gila Scotta-Herona, se Jamie XX konečně dočkal svého prvního regulérního singlu vlastního materiálu. Zatím vyšel jen na vinylu a jsou na něm skladby Far Nearer / Beat For.

ProdavačJaká je barva tvojí noci Pražská kapela Sporto nedávno ohlásila konec, který zpečetila smrt basáka Dády. Už předtím se ale na sólovou dráhu vydal kytarista Bourek, který vystupuje pod novým jménem jako rapper Bonus. O slovo se hlásí i zpěvák Sporto Šampón, který oživil svůj one-man projekt Shop Assistant, tentokrát ale pod českým jménem Prodavač. Osm let po debutovém EP Shop Assistant – Cheap sex se vrací s EP Duchové, které vyšlo minulý týden jako free internetový download na značce Starcastic. Tři původní skladby doplňuje coververze písně Všechno OK od Souboru tradičního popu a jeden remix.

WotienkePlease Read This For Me Holandská zpěvačka Wotienke Vermeer se obklopila čtveřicí moravských muzikantů a po dva roky starém debutu Mainlaid Sailors teď nabízejí zdarma skrze svůj Band Camp nové, čtyřskladbové EP Please Read This For Me. Nizozemsko-česká skupina si postupně buduje velmi dobrou reputaci i díky uhrančivým koncertům. Wotienke můžete na podzim zastihnout na českém turné a spolu s EP Please Read This For Me se už teď těšíme na druhé studiové album, které vyjde až v roce 2012.

02362935.jpeg

Starkey feat. Curly CastroBricks Druhý díl své série Space Traitor Vol. 2 připravil na červen filadelfský producent Starkey, který ve svých skladbách propojuje výhonky současné bass music. EPčko pokračuje ve vyprávění sci-fi příběhu odstartovaného na prvním díle a sedm skladeb doplňuje ještě šest remixů. Ve skladbě Bricks rapuje jeho objev Curly Castro z Filadelfie, který nedávno vydal sólové album Winston's Appeal.

02362943.png

Houpací KoněHelium Spřízněný časopis Full Moon sestavil kompilaci z písní vystupujících na letošním ročníku Letní filmové školy v Uherském Hradišti. Na Full Moon Summer School Vol. 1 se vedle zahraničních umělců objevují i raritní a nikdy nevydané písně od českých skupin, jakými jsou Rány těla, Prago Union anebo dosud nevydaná verze skladby Helium od Houpacích koní.

autoři: Tomáš Turek , Karel Veselý
Spustit audio