Novinky Radia Wave: 39. týden

27. září 2011
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 39. týden roku 2011.

DJ Food feat. J. G. Thirlwell – Prey
Trilogie EPček DJ Fooda, načatá před dvěma roky kolekcí One Man's Weird Is Another Man's World, je konečně završena. Třetí díl s názvem Magpies, Maps and Moons je na cestě k posluchačům. Najdeme na něm dvojici zajímavých hostí, z nichž legendární J. G. Thirlwell z Foetus se představí v kousku Prey, který nasazujeme do vysílání. Příští rok se nejlepší okamžiky ze tří nosičů střední stopáže objeví na nové řadové desce The Search Engine, která ale jednou vydané kousky představí v řádně upravených, poměrně odlišných verzích.

Here – A Penny For Your Thoughts
Sedm předlouhých let jsme museli čekat, než vyškovští Here připraví k vydání nové album. Přitom vše nasvědčovalo tomu, že už v roce 2008 se v pořadí páté řadové desky dočkáme. Vyšel singl In The Way, kapela vesele natáčela s Dušanem Neuwirthem... Druhý, letošní pokus startuje singl A Penny For Your Thoughts. Prozatím tajemstvím opředené dlouhohrající album by mělo následovat příští měsíc.

Grouplove – Colours
Když se muzikanti seznámí na Krétě, nemůže z toho vzniknout žádná depresivní muzika. Tak také čtveřice Američanů a jedna Angličanka pod dojmem společně strávených chvil začala natáčet muziku a vyšla z toho letní trefa do černého. Debutová deska kvinteta Grouplove Never Trust a Happy Song na první pohled názvem hrozí. Ale věřte, že je to takový ten výchovně zdvižený ukazovák, který každý z domova dobře zná a po kterém většinou následovalo spiklenecké mrknutí jedním okem. Ostatně, otvírák Colours ve vysílání Radia Wave jasně napoví, jak se věci vlastně mají.



Roots Manuva – Get The Get
V loňském roce spolupráce s producentem Wrongtomem na desce Duppy Writer, letos už zase plně v sólovém rozpoložení. Rodney Smith, známý spíše jako Roots Manuva, přichystal na podzim letošního roku novou řadovou desku 4everevolution a najdeme na ní mimo jiné i dva členy rockerů Skunk Anansie, jmenovitě plešatou zpěvačku Skin a basáka Casse Lewise. To ale není případ singlu Get The Get, do kterého svým sladkým hláskem přispěla mladá zpěvačka Rokhsan.

00987897.jpeg

The Big Pink – Stay Gold
V loňském roce dvojice The Big Pink hrozila, že jejich nové album bude plné hiphopových odkazů. Debutový singl Stay Gold, který jinak vyjde až 7. listopadu, se inspiruje v urban rybníku pouze graffiti odkazy v lyrické a obrazové části skladby. Hudba zůstává u destilátu toho nejzajímavějšího z popu 80. a 90. let tak, jak to dobře známe z prvotiny A Brief History of Love.

Apparat Organ Quartet – 123 Forever
Čtveřice klávesáků a jeden bubeník v pozadí? To vypadá na hipsterský úlet par excellence. Opak je ale pravdou! Islandská pětice Apparat Organ Quartet sama svůj sound tu a tam nazývá „machine rock and roll“ a dobře tak vystihuje rockovou podstatu žehličkového sdružení. Milovníci hudby Petra Ebena svoji druhou desku Pólýfóniá nahráli už v loňském roce, ale teprve letos na podzim se jim dostalo díky vydavatelství Crunchy Frog Records zasloužené mezinárodní pozornosti. Tu se snaží udržet i pomocí singlu 123 Forever.



Kittchen – Mlhu
Jednočlenný anonymní projekt Kittchen ze severočeského města Doksy spojuje lo-fi estetiku s kutilským přístupem – materiál je prý kompletně nahráván v kuchyni a za pomoci kuchyňského náčiní. Debutové album Menu je ke stažení na webu www.kittchen.cz a nabízí zajímavou hudbu na pomezí kutilské elektroniky a indie písničkářství s nesmazatelným vlivem industriálního hip hopu WWW.

Crooked Fingers – Typhoon
Od doby, kdy se rozpadli legendární Archers of Loaf, se jejich předák Eric Bachmann nezastavil a pokračuje v chrlení muziky pod sólovou přezdívkou Crooked Fingers. V současné době trojice přichystala k vydání novou desku Breaks In The Armor, už šestou v pořadí. Vedle toho Eric po 13 letech obnovil činnost Archers of Loaf a vyrazil s nimi na reunionové turné, které zahrnuje i zastávku na prestižním ATP festivalu v Londýně. Ale zpět za Crooked Fingers a jejich letošní novinkou. Tu představí ve vysílání singl Typhoon.

02444990.jpeg

Man Without Country – King Complex
Sedět za míchacím pultem, když se točily takové desky jako Takk od Sigur Rós nebo Saturdays = Youth od M83, je škola sama o sobě. A je zcela pochopitelné, že nálada sošně vystavěných desek se přelije i do míchačovy další desky. Ken Thomas čerstvě pomohl na svět debutovému King Complex EP dvou mladých muzikantů z Walesu, kteří jako Man Without Country ve své hudbě mísí zasněné vlivy My Bloody Valentine, Boards Of Canada nebo The Big Pink. A podle ohlasů domácího hudebního tisku to vypadá, že o tomhle duu v budoucnu ještě uslyšíme.

Casiokids – Det Haster!
Bergenský synthpopový kvartet Casiokids byl jednou ze čtyř norských kapel, které vloni obdržely milion norských korun jako cenu pro nejpotencionálnější vývozní artikl domácího popu (cenu i peníze uděloval popový band A-ha.) Jak si kvartet s penězi poradil, odhalí jejich třetí album Aabenbaringen over Aaskammen, které vyjde v říjnu. První singl se jmenuje Det Haster!.

02445007.jpeg

Astronautalis feat. Tegan Quin – Contrails
Americký hiphopový „nezávislák“ Astronautalis se v Česku pravidelně zastavuje na svých nekonečných štacích, naposledy letos zahrál v Brně a v Olomouci. Při své příští návštěvě už k nám doveze i materiál z nové desky This Is Our Science, která vyšla v půlce září. Je to jeho čtvrtá dlouhohrající deska a první, která vychází na progresivní indie hiphopové značce Fake Four Inc z Connecticutu. Na albu se objevují jeho kolegové P.O.S, Sims a ve skladbě Contrails hostuje Tegan Quin z dvojice Tegan & Sara, které Astronautalis dlouho předskakoval.

02401613.jpeg

Korallreven – As Young As Yesterday
Švédské duo Korallreven dělá slastný baleárský elektronický pop ne nepodobný krajanům jj. Na polovinu listopadu chystá svůj debut nazvaný jednoduše An Album by Korallreven. V prvním singlu As Young As Yesterday zpívá Victoria Bergsman z Taken by Trees (a také bývalá zpěvačka The Concretes a samozřejmě interpretka hitu Young Folks od Peter Bjorn and John). Skladba vychází tento týden na singlu, na němž je i remix od Panda Bear.

Spustit audio