Novinky Radia Wave: 40. týden

2. říjen 2012
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 40. týden.

Diplo ft. Jahan Lennon – About That Life Credits: Thomas Wesley Pentz, Jahan Lennon Label: Mad Decent Usher, Justin Bieber či No Doubt, těm všem letos k hitům pomohl americký producent Diplo, známý dříve z projektu Major Lazer nebo spoluprací s M.I.A. Nejen hitparádovými hity živ je člověk, Diplo se údajně chce vrátit ke své sólové kariéře. Pokračování jeho osm let starého alba Florida obstará nahrávka, kterou producent popisuje jako psychedelický jižanský „gospel“. Co si pod tím představuje, naznačuje skladba About That Life, v níž hostuje zpěvák Jahan Lennon (dříve působil ve skupině Popo) a která na rozdíl od běžné Diplovy produkce nestojí na dancehallových tanečních rytmech a masivních basových linkách, ale na kytarách!

Guards – Silver LiningCredits: Richie Follin, Loren Ted Humphrey & Kaylie ChurchLabel: Velvet Vision / Black Bell Rec.A zatímco uplynulý rok 2011 byl ve znamení úspěchů Madelin Follin z kapely Cults, ten příští bude alespoň částečně v režii jejího bratra Richieho, jenž pevnou rukou vede trojici Guards k vydání debutové desky In Guards We Trust. Termín vydání je sice až začátek února 2013, přesto se už teď můžeme těšit z melodicky šťavnatého indie rocku Newyorčanů skrze hitový singl Silver Lining.

Star Slinger ft. Teki Latex – Ladies in the Back Credits: Darren Williams, Julien Pradeyrol Label: Jet Jam Manchesterský beatmaker Darren Williams alias Star Slinger si o pozornost médií řekl už před rokem albem Volume 1, na regulérní dlouhohrající debut ale dojde až na začátku příštího roku. Desku prozatím ohlašuje EPčko Ladies in the Back, které vyjde na konci listopadu na jeho vlastní značce Jet Jam. Ve skladbě stejného jména hostuje pařížský tlouštík Teki Latex, také člen francouzských hiphopových experimentátorů TTC, kteří o sobě dali vědět naposledy v roce 2007 na desce 3615 TTC, vydané na značce Big Dada.

02732788.jpeg

Zrní – HýkalCredits: Jan Unger, ZrníLabel: Zrní / Applause bookingKladenská kapela Zrní se na české hudební scéně pohybuje už více než deset let, pozornost větší části fanoušků si ale vysloužila až aktuální deskou Soundtrack ke konci světa, která vychází v těchto dnech. Podle svých vlastních slov se tahle pětice inspiruje v hektické současnosti, cizí jim ale není ani lidová hudba a cítí se ovlivnění i krajinou středních Čech. Energická a spontánní kapela je proslulá emočně nabitými koncerty, působivá je ale i zmíněná nová deska. Z ní vybíráme skladbu Hýkal.

Two Fingers – SnapCredits: Amon Adonai Santos de Araújo Tobin, DoubleclickLabel: Big DadaLoňské album Amona Tobina nazvané ISAM ho zavedlo do krajin experimentálních zvukových pláten, svoji starou lásku k breakbeatům si tak brazilský beatmaster musí ventilovat v bočním projektu Two Fingers, který před léty založil s britským producentem jménem Doubleclick. Od jejich společného eponymního debutu uplynuly už tři roky a teď jsou Dva prsty zpátky s novinkou Stunt Rhythms. Ačkoli na desce hostují i rappeři Peedi Crakk či Brefontaine, hlavní roli zde samozřejmě hrají breakbeaty. Album vychází 8. října.

02692993.jpeg

Frightened Rabbit – State HospitalCredits: Scott Hutchison, Frightened RabbitLabel: Atlantic Rec.Ještě předtím než skotská pětice Frightened Rabbit nashromáždí dostatek materiálu k vydání nové řadové desky, obšťastnila nás nosičem střední stopáže. První deska, která nevychází u jejich dosavadního chlebodárce FatCat Records, ale u nadnárodního molochu Atlantic Records, prozatím neslibuje žádnou změnu směřování kvinteta. Hitově indierocková je i titulní kompozice State Hospital, ke které vznikl klip/thriller s dobrým koncem.

Still Corners – FirefliesCredits: Tessa Murray, Greg HughesLabel: Still CornersAranže se mění, melancholie zůstává. To je zásadní zpráva Londýňanů Still Corners, kteří vloni vydali své debutové album Creatures of an Hour a v letošním roce čerstvým singlem Fireflies naznačují, co od nich můžeme čekat v budoucnu. Zapomeňte na rozpité kytarové stěny a připravte se na submisivní, leč výrazně přímočařejší elektropop s enigmatickou Tessou za mikrofonem. Budoucnost dvojice, která se letos poprvé představila i v Praze, je zcela otevřená.

02576495.jpeg

Morgan Zarate ft. Stevie Neale – Broken Heart Collector Credits: Stevie Neale, Morgan ZarateLabel: HyperdubPo skvělých deskách Deana Blunta & Ingy Copeland, Laurel Halo a Cooly G se londýnští vizionáři ze značky Hyperdub hlásí o slovo s novým singlem Morgana Zarate, který potvrzuje, že někdejší dubstepový label číslo jedna už lze do nějakých jednoduchých žánrových škatulek napěchovat jen velmi těžko. Morgan Zarate debutoval na značce Hyperdub před dvěma lety, úplný nováček to ale nebyl, vždyť má za sebou dvě skvělé desky ze začátku tisíciletí pod hlavičkou projektu Spacek (se Stevem Spacekem, aktuálním členem Africa Hitech). Ve skladbě Broken Heart Collector hostuje i londýnská zpěvačka Stevie Neale.

TOY – My Heart Skips A BeatCredits: Tom Dougall, TOYLabel: Heavenly Rec.Pětice TOY je typickým britským objevem. Rockové kvinteto, o kterém si na amerických portálech nepřečtete ani čárku, zatímco v Anglii na hudební fanoušky shlíží z přebalů tištěných médii, vsadilo na podobný průnik historií jako dnes ostřílení The Horrors. S tím rozdílem, že zatímco Faris Badwan a spol. na prvních dvou deskách opravdu mocně divočili, TOY už od počátku věděli, jak se správně chovat. I přes jistou uhlazenost nám pětice předkládá zajímavou skládanku nálad, z nichž jeden z nejsilnějších dílů kolekce je kousek My Heart Skips A Beat.

Dark Dark Dark – Tell MeCredits: Nona Marie Invie, Marshall LaCountLabel: MelodicKapelní život není žádná selanka, A to i když se jedná o skupinu, která se veze na vlně úspěchu. Vyprávět by mohli Američané Dark Dark Dark, kteří díky pozitivnímu přijetí svých prvních dvou desek projeli téměř celý svět. Na konci turné už ale s notně rozklíženými vztahy mezi sebou. Ústřední dvojice, zpěvačka a skladatelka Nona Invie a hráč na bendžo a klarinet Marshall LaCount už nejsou životními partnery, přesto se rozhodli pod hlavičkou Dark Dark Dark pokračovat. Právě poslední vnitřní trable byly největší inspirací desky symptomaticky pojmenované Who Needs Who, z níž vám nabízíme uhrančivou baladu Tell Me.

02732787.jpeg

Get Well Soon – You Cannot Cast Out The Demons (You Might As Well Dance)Credits: Konstantin GropperLabel: City SlangThe Scarlet Beast O’Seven Heads je jméno nejen prvního singlu, ale i celého novinkového alba indierockového one man projektu Konstantina Groppera. Zapomeňte na asociace k balkánské části Evropy, k Beirut nebo A Hawk and a Hacksaw. Get Well Soon se oddali vlivům z Itálie. Konkrétně se Konstantin na břehu Lago di Garda zasnil a před očima se mu přehrálo hned několik westernů a béčkových sci-fi, které zde v 70. letech vznikly. A pozor, teď to nejdůležitější, včetně specifické doprovodné muziky. Ta vystupuje z Konstantinovy hudby přeci jen méně nápadně než dřívější balkánské spády. Důkazem budiž singl You Cannot Cast Out The Demons (You Might As Well Dance), který nabízí volně ke stažení jejich vydavatel.

autoři: Karel Veselý , Pavel Zelinka , Jiří Špičák
Spustit audio