Novinky Radia Wave

23. listopad 2010
Factory Radia Wave

Další várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nově nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave v 47. týdnu.

UlteriorSex War Sex Cars Sex Ulterior jsou zástupci aktuálního elektro-rockového puče britské alternativní scény. Spolu s kapelami jako S.C.U.M nebo Factory Floor vytváří opozici k poněkud vyčpělé představě o ostrovním rocku. Ulterior po několika singlech a společných turné se Sister Of Mercy a The Horrors spustili nový web, skrze který nabízí nový singl Sex War Sex Cars Sex. Hrají zuřivý elektro-rokenrol, který se sice ohlíží do minulosti, ale jen proto, aby ji Ulterior nejprve obejmuli a pak mohutně nakopli. Takového retra si ceníme.

Načeva & WrightThe Garden of Love Mnoha talenty oplývající diva Monika Načeva se rozhodla na základě pozoruhodné výstavy Decadence Now! natočit celé album. K vytvoření desky The Sick Rose přizvala britského elektronického experimentátora Tima Wrighta a sama Načeva o albu říká: „Plná významová váha leží na textech, které jsem vypracovala z básní České moderny a dekadence 19. století, na které jsem natrefila při hudebním doprovodu výstavy Dekadence v českých zemích 1880–1914 /V barvách chorobných/ a originálů Williama Blakea.“ Právě z mistrovského Blakeova pera tyje i skladba The Garden of Love.

02153118.jpeg

jjYou Know Švédský projekt jj připravil výživný vánoční dárek – na 24. prosince ohlásil mixtape Kills. Budou na ní vesměs jejich svérázné verze současných hiphopových a r'n'b hitů v nenapodobitelném space-disko stylu. První singl Let Them sampluje skladbu Right Now (Na Na Na) hitmakera Akona.

Becoming Real ft. TrimLike Me Grime beatmaker Becoming Real je jedním z největších objevů londýnského undergroundu –jeho nejnovější čtyřpísňové EP nazvané Spectre shromažďuje jeho kolaborace s rapperem Trimem neboli bývalým členem Wileyho Roll Deep Crew. Like Me paradoxně připomíná Wileyho klasickou grimeovou instrumentálku Ice Rink.

JonquilI Know I Don't Know Trio z Oxfordu o sobě prohlašuje, že má rádo šedesátkový pop, sedmdesátkový funk a osmdesátkové disko. Výsledkem jejich tvorby je ovšem svěží, nesnadno zaškatulkovatelná a chytrá popová směs. I Know I Don't Know pochází z třetího, osmiskladbového alba One Hundred Suns, které Jonquil vydávají v listopadu.

MogwaiRano Pano Skotské postrockové veličiny Mogwai natočily sedmé studiové album a do světa ho chystají vypustit v únoru. Deska s optimistickým názvem Hardcore Will Never Die, But You Will je anoncována singlem Rano Pano, který si výměnou za svou e-mailovou adresu můžete zdarma stáhnout z webu jejich amerického vydavatele Sub Pop. V Evropě album vyjde na značce Rock Action, kterou Mogwai vlastní.

00815991.jpeg

Kelley StoltzI Remember, You Were Wild Říká se, že Kelley Stoltz v devadesátkách schraňoval korespondenci Jeffu Buckleymu. Ať je to, jak chce, po jeho smrti se Kelley rozhodl sám tvořit a jeho písně, podobně jako ty Buckleyho, silně odráží léta strávená s nahrávkami Leonarda Cohena nebo Nicka Drakea. Z nového singlu I Remember, You Were Wild je ale cítit, že Stoltz míří do rockovějších vod. Naplno se to dozvíte z jeho nové, už osmé studiovky To Dreamers.

The Bug ft. Roots ManuvaTune In Námi bezvýhradně milovaný Kevin Martin se po povedené zastávce s King Midas Sound vrací ke svému dancehallovému projektu The Bug. Nové EP Infected je ale zatím spíše ohlédnutím za obdobím spojeným s posledním albem London Zoo. Obsahuje remixy a dvě nové skladby, které jsou ale jen verzemi na tracky z London Zoo. Tune In, kterou The Bug natočil s Rootsem Manuvou, využívá podklad z dřívějšího singlu Poison Darts.

01022673.jpeg
autoři: Tomáš Turek , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.