NOVINKY: RALPH, Popcaan, Lizzo, Psychocandy a další kokina

30. červenec 2018

Po krátké letní přestávce se znovu vracíme s naditou nůší příjemně propocených novinek. Česká kapela Psychocandy bohužel ohlásila rozpad, zároveň ale ještě vydává nový singl. Koukneme se na Jamajku za dancehallovou hvězdou Popcaanem, zavdáme talentovanou zpěvačku z Toronta jménem RALPH, českého elektronického producenta Kurisutaru nebo rapperku Lizzu. A možná si zahrajeme i s Teenage Toy.

Psychocandy – 91
Credits: Jiří Marek, Tomáš Hambálek
Label: self-released

Kapela Psychocandy se rozhodla propagovat nový song zajímavým oznámením - prý se totiž rozpadá. V září se ještě můžeme těšit na rozlučkové turné a třískladbové EP. Nutno dodat, že kapela rozhodně nezní vyčerpaně ani unaveně, naopak. 91 je jejich nejenergičtější skladba, která evokuje třeba Wavves nebo Best Coast. Tak uvidíme, jestli si to s rozpadem nerozmyslí.

Popcaan – Silence
Credits: Andrae Hugh Sutherland
Label: Mixpak Records

Jamajský zpěvák Popcaan je už minimálně od roku 2014 předním hlasem obrozeného dancehallu – tehdy totiž na labelu Mixpak vydal hodně ceněnou desku Where We Come From a potvrdil svoji pozici jednoho z nejzajímavějších dancehallových hudebníků. Jamajské rytmy se od té doby dostaly do mainstreamu, svezla se na nich třeba Rihanna nebo Drake. Popcaan ale dál zůstává v jejich stínu. Uvidíme, jestli ho na vrcholky hitparád vystřelí aktuální album Forever, které opět produkoval majitel Mixpaku Dre Skull.

Insecure Men – Teenage Toy
Credits: Saul Adamczewski
Label: Fat Possum Records

Skvělá eponymní deska od anglických Insecure Men nám na začátku roku trochu utekla, rozhodně ale stojí za to se k ní vrátit. Zvukově připomíná kapela vedená Saulem Adamczewskim třeba Ariela Pinka, ke kterému má blízku i díky surreálným textům a celkové náladě. Album produkoval Sean Lennon a do naší rotace putuje fantasticky zneklidňující hitovka Teenage Toy s neméně příjemným klipem.

RALPH – Tables Have Turned
Credits: Raffa Weyman
Label: Yunizon Records

Torontská scéna není zdaleka jenom Drake - potvrzuje to stoupající elektropopová hvězdička RALPH, která začala vypouštět své první tracky v roce 2015. Loni k nim přidala debutové EP nazvané jednoduše RALPH, na které chce letos navázat rovnou celou první deskou. Album bude propagovat i na evropském turné, takže než k nám zavítá, můžeme se nachystat třeba poslechem skvělého nového singlu Tables Have Turned. 

Kurisutaru – Dance And Slaughter
Credits: Kryštof Kříček
Label: Kurisutaru

Elektronický renegád Kurisutaru na sebe poprvé upozornil na konci roku EPčkem Preset. Jeho aktuální druhé EP se jmenuje Více! a jestli debut byl věnovaný všem dívkám, které políbil, novinka si vystačí s charakteristikou "prostě agrese". Výmluvný je i název prvního tracku - Dance and Slaughter.

Joji & BlocBoy JB – Peach Jam
Credits: George Miller
Label: 88rising

Album mezinárodního hiphopového kolektivu 88rising nazvané Head in the Clouds vyšlo minulý týden a souběžně s ním i nový klip. Je ke skladbě Peach Jam, v níž se potkali japonsko-australský R&B zpěvák Joji a rapper BlocBoy JB a je pod ní podepsaný i rapper AUGUST 08. Po Summertime Madness další potenciální letní hit.

Lizzo – Boys
Credits: Melissa Jefferson
Label: Nice Life Recording / Atlantic

Americká rapperka Lizzo byla členkou spousty kapel a projektů (The Chalice, Grrrl Prty a další), větší pozornosti se ale dočkala až na sólové dráze, kterou odstartovalo v roce 2014 album Lizzobangers. O dva roky později na něj navázala EPčkem Coconut Oil, další dlouhohrající deska je ale prý už v procesu. Předznamenává ji aktuální singl Boys, v němž vkazuje, že pokud jde o lásku, tak neuznává žádnou diskriminaci.

autoři: Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.