Nový šéf NG Vladimír Rösel

9. červen 2011

V čem bude spočívat nový kurz Národní galerie, jsme se snažili v Odpolední session dozvědět od jejího nového ředitele Vladimíra Rösela.

"Nakonec jsem se přiklonil k tomu, aby galerii vedl člověk schopný nastolit nový směr této instituce," řekl ministr kultury Besser o novém řediteli Národní galerie, nástupci dlouho kritizovaného Milana Knížáka.
Část odborníků je volbou zklamaná. Rösel je především finančník a manažer, v žádném případě výtvarný odborník. Za své hlavní krátkodobé cíle v Národní galerii označil na tiskové konferenci mj. otevření experimentálního prostoru pro současné umění a změnu obrazu vůči instituce veřejnosti. Součástí systémových změn má být také snížení závislosti na příspěvku zřizovatele - státu a nová dramaturgie sbírek a výstav.

Vladimír Rösel (*18. února 1966) je zakladatelem společnosti Lombard Advisory Partners, která se zabývá investicemi, správou soukromého kapitálu a nemovitostmi. Rovněž je vedoucím poradenské společnosti. V 80. letech působil jako lektor v pražské NG, má i roční zkušenost z Peggy Guggenheim Collection v Benátkách a Britského muzea v Londýně. Jeho manažerská kariéra však zvláště po roce 1990 výrazně převažuje. Rösel se zúčastnil již minulého konkurzu na šéfa NG.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio