Nový zprávy žádný, písničky ano. Druhé album Plusminusnula přináší poetiku i punkovou energii

14. červenec 2021

„Někdy pracujeme hodně systematicky. Jsme schopni strukturu skladeb rozebrat na základní stavební kameny a pak to vše zase složit dohromady do původní podoby. Ale s tím, že to máme vše obhájené,“ říká Ondra z Plusminusnula o procesu jejich psaní a skládání, který je právě v tomto ohledu nejvíce ovlivněn i obory, které většina kapely vystudovala.

Zároveň ale jedním dechem dodává, že někdy naopak vznikne písnička na základě jednoho – klidně před lety zaznamenaného a zapomenutého – kytarového riffu. A ta pak skončí na desce – aby měla alespoň půlhodinu.

Kratší stopáž a celková větší sevřenost skladeb jsou pro novou desku Nový zprávy žádný zásadní a určující. Stejně jako jistá strohost a nekomplikovanost textů zpěváka Matyáše. Není v tom žádný účel nebo plán, prostě to tak mám a je pro mě přirozené vyjadřovat se právě touto formou, kdy nepoužívám zbytečně moc slov. Musím pak spíše dopisovat než ubírat, ale takhle mi to vyhovuje.

Do názvů skladeb, stejně jako do mnoha dalších věcí v kapele, pak zasahují všichni členové a členka, a to i skrze velmi vytíženou kapelní konverzaci. Někdy je ten chat hodně, hodně barevnej, pak i často škrtáme a hlasujeme. A týkalo se to samozřejmě i vizuální stránky desky, která je pro nás také hodně důležitá,“ doplňuje Zuzana, která se dále věnuje například i tématu nervozity před vystoupeními. Ta s vynucenou koncertní pauzou nabrala ještě nový rozměr.

Křest alba ale dopadl nadmíru úspěšně a dalších koncertů mají Plusminusnula naplánováno celkem dost, takže to vypadá, že návrat na pódia si všichni naplno užívají. Stejně jako společně strávený čas ve zkušebně, v dodávce nebo na chatě. 

Poslouchá Matyáš Priessnitz? Kdo je čtvrtý člen kapely a proč jeho jméno nepadlo hned na začátku? A slyšel vůbec někdo Nový zprávy žádný z cédéčka? Vše se dozvíte při poslechu celého dílu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.