Nowa Muzyka láká na vyrovnaný line-up

8. srpen 2013

V loňském roce se Festival Nowa Muzyka kvůli nedokončené přestavbě areálu hornického muzea dočasně přemístil do Doliny Trzech Stawów, domoviny multižánrovějšího a většího festivalu OFF.

Po vynuceném, nicméně příjemném intermezzu v přírodní lokalitě to letos vypadalo, že se nadcházející osmý ročník opět vrátí do komornějšího industriálního prostředí v centru Katovic. Nakonec ale organizátoři z důvodu zpoždění prací v areálu muzea kvůli letošní dlouhé zimě v polovině prázdnin oznámili, že Nowa Muzyka si letos svůj výlet do přírody zopakuje ještě jednou. Nejen polští, ale i čeští nebo slovenští fanoušci klubové elektroniky tak do prostoru Doliny Trzech Stawów zamíří již tradičně o posledním srpnovém víkendu, konkrétně mezi 22. a 25. srpnem.

Jestliže hlavními hvězdami už zmíněného Off Festivalu byli My Bloody Valentine, Smashing Pumpkins nebo Godspeed You! Black Emperor, vypíchnout největší jméno Nowe Muzyky je o poznání složitější. Organizátoři se totiž zarytě snaží stavět line-up tak, aby žádný z vystupujících nějak výrazněji nevyčníval nad ostatní. A nutno přiznat, že se jim to celkem úspěšně daří. Pro někoho tak bude tím hlavním lákadlem breakcoreový veterán Aaron Funk aka Venetian Snares, nebo soul-jazzový vyslanec labelu Brainfeeder Thundercat, který představí svou novou desku Apocalypse. Pro jiné Robag Wruhme, Matias Aguayo nebo DJ Koze coby zástupci aktuální rovnobeatové scény. A pro další třeba warpovské trio Squarepusher – Jamie Lidell – a především Mark Bell aka LFO, který sice (pokud to budeme brát z hlediska vydávání nahrávek) už deset let hibernuje, nicméně každý rok se na pár festivalech objeví.

02835439.jpeg

Vysoce aktuální klubovou produkci bude letos na Nowe Muzyce prezentovat například duo Jets tvořené Jimmym Edgarem a Machinedrumem. Představí se také mladý detroitský beatmaker Darling Farah, kterému v loňském roce vyšla dlouhohrající prvotina Body, nebo producentka a studentka v oboru elektronické hudby Holly Herndon. Jak jsem se na vlastní uši přesvědčil na začátku roku v Berlíně díky festivalu Club Transmediale, její debutová deska Movement vykvétá do krásy především v živém provedení. Bude zajímavé sledovat, jak se vedle zmíněných interpretů prosadí legendární duo Tosca Ruperta Hubera a Richarda Dorfmeistera, jejichž downtempová produkce už je přeci jen trochu za zenitem.

02820160.jpeg

Jak je v Polsku dobrým zvykem, ceny většiny hudebních festivalů zdaleka nedosahují výšin těch západoevropských, neřkuli britských, a stejně se to má i s Nowou Muzykou. Řečeno lidovým žargonem, v Katovicích si na konci letních prázdnin přijde fanoušek současné elektroniky na hodně muziky za málo peněz. Že nepůjde o žádnou krátkodechou komerční produkci, snad už není potřeba zdůrazňovat.

Festival Nowa Muzyka, 22.–25. srpna, Katovice, Polsko

Spustit audio