O čem bude móda 2019: Pánské mini, ženská síla a přirozená těla

1. leden 2019

Neříkáme vám, co si letos musíte určitě koupit. Tohle není glorifikovaný nákupní seznam, ale klíč k pochopení letošní módy. Proč budou trendy dámské obleky, pánské mini šortky nebo zvířecí potisky?

Body positivity – oslava sebevědomí a přirozenosti lidského těla

Lidé, kteří mají jiné fyzické dispozice než hubené a dokonale symetrické modelky, ukazují čím dál tím častěji odvahu veřejně říct, že se cítí být krásní. Chtějí módu, která bude oslavovat jejich tělo takové, jaké je. Nejde rozhodně o rezignaci na zdraví a péči o tělo, naopak, cítit se ve svém těle dobře je zásadní. K odmítnutí představy o jediné správné podobě ženské krásy (která má velikost 34 až 36, měří přes 175 centimetrů a není těhotná) přispívají sociální média a vlivné osobnosti, které se nebojí dělat věci jinak. Výraznou roli sehrálo i hnutí MeToo a aktivity LGBTQ+ komunit. Že se situace skutečně mění, dokazuje loňský propad prodejů a pokles zájmu o prádlo Victorias Secret, předváděné tradičně stereotypně „krásnými“ andílky. Jak psala vlivná světová média, zdá se, že Viktoriina tajemství už nikoho nezajímají.

Naproti tomu přehlídka Rihanniny značky prádla Savage x Fenty na New York Fashion Weeku vyvolala senzaci. Oslavovala různost a bohatost podob ženského těla, zásadním tématem bylo mateřství. Z českých designérů se k body positivity otevřeně hlásí Dominika Kozáková nebo trio Vivien Babicová, Kristýna Coufalová a Lukáš Krnáč. Z modelingových agentur New Aliens.

Ženská síla a mužská něha: dámská móda obléká byznys, pánská se zjemňuje

Globální vlna feminismu, ke které se hlásí čím dál tím víc vlivných osobností, se propisuje do dámské i pánské módy. Snad všechny světové značky mají v dámských kolekcích na letošní rok kalhotové obleky s perfektně střiženými saky. Pánská uniforma úspěšných byznysmenů je splývavější a uvolněnější a v pánské i dámské verzi jde o monochromy v barvách duhy nebo čistě bílé. Obleky se vyhýbají zdobnosti a drží se minimalismu, elegance a důrazu na precizní krejčovinu. Z lokálních značek tento trend v dámské módě jasně artikuluje například Nehera, jak to bude vypadat v pánské módě, předvedl Virgil Abloh v kolekci pro Louis Vuitton.

V dámském, ale i v pánském streetwearu a sportovní módě se objevuje krajka. Silnou inspirací je elegance tenisu a něha a lehkost baletu s nadýchanými tylovými sukněmi, dobrým příkladem je opět Abloh, tentokrát pro vlastní label Off-White. Zatímco dámská móda spíše zahaluje, v pánské se odkrývá čím dál tím víc kůže. Obleky na holém těle se asi v českých ulicích moc nechytnou, ale krátké pánské šortky by uspět mohly. V kolekcích na jaro a léto je měly téměř všechny světové značky, z českých designérů například Jan Černý. V pánské i dámské módě souběžně rezonuje vlna pracovních oděvů, která souvisí s tématem hledání osobní užitečnosti, poctivé práce a skromnosti. Nejčastěji zmiňovaným klíčovým kusem v dámském šatníku je khaki nebo béžový overal inspirovaný uniformou instalatérů, letců a závodníků. Z českých designérů ho do kolekce zahrnul například Pavel Brejcha. Na estetiku praktičnosti a funkce navazuje i trend výrazných kapes. V kurzu jsou kalhoty kapsáče a vesty s kapsami, comeback prý čeká i kapsičku zavěšenou na krku.

Trendy kombo potisků hadiny a dalších přírodních motivů, ale i peří

Eskapismus a mladá couture: pohádkové panenky a surfaři ve městě

Trend zrcadlí touhu po úniku z nejisté reality. A to buď do romantických pohádek a nostalgie po sedmdesátých a osmdesátých letech (trendy bude i rave kultura začátku devadesátek), anebo do nekonečných prázdnin s partou surfařů na kalifornských plážích. Dámské večerní šaty roku 2019 jsou nadýchané, samý volán a mašle, velké objemy, řasení, drapování, tyl, třásně a peří. Výrazně barevná romantika je postavená buď na citlivě propojených pastelových tónech, které včetně přesně dobarvených vlasů k oděvům úchvatně rozehrál Marc Jacobs, nebo na zběsilé kombinaci mnoha barevných potisků, ze které vám půjde hlava kolem. Z českých designérů tenhle trend v linii jemné a klidné barevnosti zastupuje například Zuzana Kubíčková, ale silně rezonoval i v kolekci Mira Saba na Designbloku. Ten se do večerních šatů nebál zapojit další trend 2019, kterým je patchwork a pro večerní oděvy neobvyklé, „nízké“ materiály.

Z kolekcí mladých designérů je zjevné, že mileniály už přestává bavit čistý sporty minimalismus. Nastupující generace chce mít svou vysokou módu, kterou skládá z mixu sportu a upcyklovaných materiálů. Tuhle tendenci jasně vyjádřila kolekce „Hard Couture“ vycházející designérské hvězdy Marine Serre. Spojuje elastické sportovní dresy a neoprenové surfařské overaly se šátkovými šaty a nařasenými a balónovými sukněmi. Téma plážové módy se objevilo v kolekcích řady světových značek. Z českých designérů použil v kolekci na rok 2019 neoprenové šortky například Jan Černý. Vedle surfu se do dámské i pánské městské módy propisuje i cyklistika, v podobě krátkých elasťáků. Lesklé obtažené kraťasy nad kolena se kombinují s elegantními saky nebo grafickými svetry: od pasu nahoru kancelář nebo studovna, od pasu dolů víkendový cyklovýlet.

Etická móda 019: konec kožešin a rostoucí popularita ruční práce

Do trendů roku 2019 se propisuje také snaha o etičtější módu. Ke známým osobnostem, které tuto tendenci v globálním měřítku podporují, patří například Meghan Markle. Často volí lokální design a spíš než o trendy a křiklavost jí jde o osobitost, sdělení a autentičnost módy.

Z přehlídky Zuzany Kubíčkové na MBPFW

Kožešiny jsou už definitivně oficiálně pryč, i když je některé luxusní značky stále ještě v kolekcích drží. Nahradila je záplava potisků s motivy zvířecích kůží, od kočkovitých šelem až po plazy. Nejčastěji používané motivy jsou leopard a hadina, často v nečekaných barevných provedeních, třeba v neonově zelené nebo žluté. Je zvláštní, že zatímco kožešiny jsou na blacklistu, kůže slaví obří návrat, proti kterému zatím nikdo hlasitě neprotestuje.

Další trend, který našemu životnímu prostředí moc nepomůže, souvisí s odbarvováním. Vedle batiky se vrací i móda vyběleného denimu. Ten se bohužel stále ještě často zpracovává s pomocí toxických prostředků s obsahem chloru, které otravují dělníky i životní prostředí. Pokud vám záleží na etice a udržitelnosti, nákup vyběleného denimu byste si měli dobře rozmyslet. Trend, ze kterého mohou mít fanoušci etické módy naopak radost, je návrat poctivého řemesla a klidné domácí ruční práce. Velký comeback čeká háčkované topy i svetry s výraznými grafickými motivy.

Ať už vás z trendů pro rok 2019 oslovilo cokoliv, hlavní je vaše vlastní osobnost, váš životní styl a dobrý pocit. Všechno dobré v roce 2019 přeje Veronika Ruppert.

Jak módu pro rok 2019 ovlivnily feminismus a sociální média? Jací designéři a značky definují nejdůležitější trendy pro letošní rok? A jakou roli bude hrát udržitelná móda? Poslechněte si v trendovém speciálu Modeschau.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.