O morálce s Kazmou. „Jsme gentlemanský parchanti,“ říká „televizní osobnost“

2. červen 2017

Jeho One Man Show nedávno zlomila svůj rekord ve sledovanosti, když se týmu podařilo potrollit tvůrce i diváky televizní reality show Prostřeno. Kromě toho, jak se Kazma stal Kazmou, nás zajímal i jeho výklad sebe sama. I u nás ve studiu tvrdil, že je jako Robin Hood.

„Už je mi přes třicet, tak se člověk ptá sám sebe, hodnotí, ohlíží... Říkal jsem si, jestli bych se stejně dostal sem, i kdybych se vydal jinou cestou. Ale asi bych byl burzovní makléř,“ říká Kazma. „Pár set tisíc jsem v tom utopil jako školné, ale bavilo mě to a říkal jsem si, že bych to klidně chtěl dělat,“ odpovídá na otázku, čím se mohl stát, kdyby si nevybral být Kazmou.

Terčem jeho prvních fórů prý byli sousedi z kroměřížského sídliště, odkud prý má i svoji hiphopovou manýru a legendu o obyčejným klukovi, co se tvrdou prací dostal nahoru. Během rozhovoru Kazma odpovídá i na otázku, proč během své kariéry dělal rozhovory prakticky s kýmkoliv, kdo mohl zvýšit sledovanost. „Vždycky jsem se snažil, aby to nebyly normální rozhovory, aby za tím byla nějaká provokace. Chtěl jsem ty hosty dostat do situace, ve který je ještě nikdo neviděl, to byla message té show. Drzej floutek, puberťák z Kroměříže, který si zve do svého pokojíčku áčkový celebrity a dělá si z nich legraci.“

Zajímalo nás, proč Kazma vytahuje v rozhovorech i morálku, když to většinu času vypadá, že mu prostě jde jenom o dobrý fór. „Myslím, že to tak už dávno není, z těch dílů nový generace One Man Show je to zjevný, každej ten díl má nějakou message. Nechceme, aby to byla jenom přiblblá show, u který se lidi zasmějou. Chceme, aby se zastavili a zapřemýšleli nad tím, co jim chceme říct,“ vysvětluje náš host v černých brýlích.

„Na začátku byl fakt ten Marek, kolega, který trpí Tourettovým syndromem,“ vzpomíná Kazma na moment, kdy dostali nápad nabourat se do Prostřena a dát veřejnosti o této nemoci vědět. „Dlouho jsme přemýšleli, jak Markovi pomoct, pak jsme si řekli, pojďme to zmedializovat. A na základě toho nás napadlo udělat reality show. Pak už jsme jen přemýšleli, kterou show si vybrat, ale třeba ve Výměně manželek bysme museli být třeba deset dní zavřený, tak z toho jasně vyšlo Prostřeno. Pak už jenom někdo řekl ‚Dáme tam troubu‘, někdo vymyslel další detail, pak už se to postupně pimpuje.. Ale je to práce, trvalo to skoro rok.“ Epizodou o Prostřenu si Kazma získal obrovskou pozornost a sledovanost, část publika však má za to, že pacientům trpícím Tourettovým syndromem prokázal spíš medvědí službu, sám je podle některých v pořadu zesměšnil.

Ze začátku to vypadalo, že se chceme o morálce bavit hlavně my, nakonec se k ní ale vrátil sám Kazma. „S tou morálkou jsem to myslel takhle. I když dostáváme lidi do různých situací, který jim nejsou příjemný, a vždycky někdo musí být naše oběť, nikdy netančíme na jejich hrobech. Když se dostaneme do pozice, kdy máme nějakou moc a můžeme udělat strašně věcí, tak moment naší výhry je, když z toho prostě jenom odejdeme. Chceme být takovej Robin Hood. Jasně, že jsme pancharti, který podělávají lidi, ale jsme gentlemanský parchanti, který mají morálku a mají nějakej pud sebezáchovy.“ Do očí ale Kazmovi vidět nebylo.

Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.