O nábytku a vzpomínkách: Neokázalé hity na novince Cate Le Bon se vám dostanou pod kůži

19. červen 2019

Velšská zpěvačka Cate Le Bon se dobrovolně izolovala na britském venkově, aby natočila jednu ze svých nejpůvabnějších a nejosobnějších desek. Přes den chodila na kurzy truhlařiny a učila se vyrábět nábytek a po nocích hrála na piano, u kterého vznikaly nápady pro album Reward. Podařilo se jí tak zhudebnit samotu.

Cate Le Bon vyrostla z britských kruhů experimentální hudby ve jméno, které vídáte na pódiích společně s hvězdou St. Vincent. Po vyčerpávajícím cyklu k předchozímu albu Crab Day si zpěvačka musela dát pauzu. Jednak aby si odpočinula, ale také aby byla schopná posunout svoji tvorbu někam dál. Na rozdíl od předchozích desek Cate Le Bon ubrala na kytarách a nahrávku postavila na pianu, k tomu se přidává saxofon, xylofon nebo ornamentální elektronika. Samota a jistý pocit izolovanosti rezonuje na celém albu i po zvukové stránce, jako by nástroje zněly prázdnou místností. A k neokázalé hitovosti jistě přispěly i producentské zkušenosti Cate Le Bon, která se například postarala o letošní a nejlepší album Deerhunter s názvem Why Hasn´t Everything Already Disappeared.

Cate Le Bon na Reward přemítá nad prchavými vzpomínkami, zatímco se líně sune denní světlo v pokoji, ale vůbec nejvíc album prosvítí průzračné skladby jako Home To You s lahodným xylofonem, kterou si dovolíme nominovat na song roku. Nahrávka je protkaná zvláštním smutkem, odcizením, divností a tajemstvím, což je možná rovnice, proč je tak přitažlivá. Reward je nenápadný klenot: ve sprše si refrény zpívat nejspíš nebudete, ale zároveň se nikdy nerozplyne v kulisovém poslechu. Jisté je, že se alba po dlouhé týdny nezbavíte jako my.

Co má Cate Le Bon společného s britskou skupinou Vanishing Twin? V Komplexu došlo i na hauntologii nebo polozapomenutý film Divoká planeta, který vznikal ve studiích Jiřího Trnky.

Playlist:

Wreck and Reference – Sturdy Dawn (Flenser Records, 2019)
Cate Le Bon – Miami (Mexican Summer, 2019)
Cate Le Bon – Home To You (Mexican Summer, 2019)
Cate Le Bon – Daylight Matters (Mexican Summer, 2019)
Vanishing Twin – Magician´s Success (Fire Records, 2019)
Vanishing Twin – Planète Sauvage (Fire Records, 2019)
Joy Division – Disorder (Factory Records, 1979)

autoři: Jiří Špičák , Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.